Къде в Пловдив ще се налеят евромилионите за градско развитие? Включват повече квартали

  • от PlovdivTime
  • 11:42, 15.02.2021

Обществената поръчка за разработването на интегрираните планове за градско развитие в новия програмен период 2021- 2027 на Община Пловдив е на финала.  На първо място е класирана софийската фирма „Бим Констултинг”, която ще получи близо 500 000 лева, за да начертае основните параметри за усвояване на европейски пари през следващите години.

Очаква се до няколко месеца планът да бъде готов и Община Пловдив вече да кандидатства с проекти по оперативните програми. Зам.-кметът по строителството Пламен Райчев заяви, че този път ще има друг подход за инвестирането на средствата по „Растеж на регионите”. През миналия програмен период акцент бяха два основни зони – карето между бул. „Източен”, „Кн.Мария Луиза”, „Марица – Юг” и „Цар Борис Обединител”, както и „Гладно поле”. Там се изградиха и ремонтираха детски градини, училища, улици, пешеходни зони и зелени пространства. Усвояването на тези средства продължава и през тази година. Немалко средства бяха инвестирани и в социална инфраструктура, пише TrafficNews.bg.

През новия програмен период обаче ще се търсят повече зони с потенциал за развитие.

„Идеята е да включим повече градски зони в Пловдив. Разбира се, отново приоритет ще е образователна и социална инфраструктура. Планираме да включим бул. „Марица – Север”, която да бъде обновена по примера на „Марица – Юг” – асфалт, разширение, зелени зони и места за отдих. Искаме обаче да разширим обхвата за градското развитие и то най-вече натам, където се разширява градът – „Западен” и „Южен””, обясни зам.-кметът по строителство и инвестиции.

Именно това са двата района, които в момента са основополагащи за разширението на града – кварталите и зоните между бул. „Ал. Стамболийски” и Околовръстното и между Прослав, Коматевско шосе и „Христо Смирненски”. Идеята е там да се положи нова инфраструктура и да се оформят бъдещите квартали на града. Това ще помогне и срещу това да не се допуска хаос и презастрояване в новите зони на Пловдив. 

Друг район, който ще бъде основополагащ в новия програмен период е  „Северен” - около Голямоконарско шосе и бул. „България”, където се предвижда да бъде зона с икономически потенциал.

Освен градското развитие и възстановяване, Европа предвижда и средства за свързаност  между общините. Така могат да бъдат реконструирани входно-изходните артерии на Пловдив – Голямоконарско шосе, Рогошко шосе, Пещерско шосе и други.  

Пламен Райчев каза, че приоритет на Общината ще бъде и културната инфраструктура. Тази година ще стартира мащабните дейности по Източна порта и Небет тепе, а в момента се проектира и социализацията на Форум – Изток и Юг. Идеята е през новия програмен период да се осигурят средства за завършването на целия Форумен комплекс в сърцето на Пловдив.  Проекти ще бъдат направени и за обновяване на хълмовете.  

Още от 2022 година Община Пловдив ще може да започне да усвоява средствата по въпросните програми. По думите на Пламен Райчев от догодина ще се отворят и много програми  за проекти за екология – транспорт, намаляване на вредните емисии и подобряването на водопреносната и канализационната мрежа.