Измерват сърдечносъдовия риск в Пловдив и още четири града в страната през април

  • от PlovdivTime
  • 16:07, 29.03.2021

Измерване на сърдечносъдовия риск ще се проведе в пет града в страната. Консултациите са част от информационна кампания „Обичам живота си“, която се провежда за втора поредна година.

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Данните сочат, че в България на всеки трима души двама умират от сърдечносъдови заболявания (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност).

От 5 до 30 април в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, желаещите да определят своя сърдечносъдов риск могат да го направят в 50 аптеки. Обучени специалисти ще помогнат на хората да разберат чрез специален тест доколко са застрашени от сърдечносъдов инцидент. Пълният списък на аптеките, включени в кампанията, е публикуван на сайта на кампанията "Обичам живота си", съобщава БНР.

На същия сайт всеки желаещ може да изчисли сам своя сърдечносъдов риск, както и да се запознае с проверена медицинска информация за превенцията и рисковите фактори на инфаркта и инсулта. Медикаментозната терапия има изключително важно значение за контрола на рисковите фактори, но трябва да се промени и отношението на пациента и самият той да е готов да промени начина си на живот, посочват специалистите.

Пациентите не бива да спират назначената им терапия, ако се почувстват по-добре, защото на по-късен етап това може да доведе до повторен сърдечносъдов инцидент. Лекарите са категорични, че промяната в начина на живот е водеща за намаляването на сърдечносъдовия риск.