Изложба учи как да превърнем Пловдив в най-добрия град за живеене (Фотогалерия)

  • от PlovdivTime
  • 12:38, 18.06.2020

Изложба, която показва екологичните инициативи на „БГ бъди активен” през 2019 г., бе открита пред Дома на културата „Борис Христов”. Движението проведе поредица от събития, които опазват чистотата на Пловдив и важността гражданите да бъдат активни участници в това. 

„Освен история на инициативите ни от годината на Европейска столица на културата, тази изложба дава информация към всички, които ще  я видят, как те могат да рециклират, да събират разделно, да изхвърлят разделно. Как можем да живеем в един по-красив и чист град. Как можем да направим така, че Пловдив да бъде най-добрият град за живеене”, каза Ласка Ненова от „БГ бъди активен”. Тя сподели, че и тази година ще продължат да работят в кварталите на града. За 2020 г. екипът влиза и в нов квартал – Кършияка. Идеята е в партньорство на други организации да започне почистване на коритото на река Марица. Движението ще продължи да си партнира и с всички културни институции и организации, за екологично чисти събития. 

Радвам се, че имаме шанса да насърчим културата за опазване на околната среда и за ефективното управление на отпадъците с подкрепата на събития като тази изложба. Пред Дома на културата е и пейката, която движение БГ бъди активен ни дари – тя е доказателство, че дори и с рециклирани материали може да се твори”, каза заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Той сподели, че през миналото лято е бил доброволец в една от инициативите на движението – направата на фитнес уредите на детския център на Младежкия хълм. 

Миналата година по време на инициативата Европейска столица на културата „БГ бъди активен” реализираха проекта „Аз, Ти, Пловдив”. Благодарение на него много от събитията се проведоха под знака на опазването на чистотата и разделното събиране на отпадъци. 

„Важно е да знаем, че опазването на околната среда е мисия. Благодарен съм на „БГ бъди активен”, защото реализираха няколко от проектите си миналата година точно в „Тракия”, каза районният кмет Костадин Димитров.