Изложба „Спасете почвата“ гостува в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:59, 08.09.2022

Изложба „Спасете почвата“ е подредена в Цар Симеоновата градина, непосредствено до фонтана „Деметра“. Експозицията може да бъде видяна до 18 септември.

„В голяма степен въздействието на човешките дейности върху природата е пагубно – особено на фона на случващите се климатични изменения. Почвата е един от най-важните природни ресурси и грижата за планетата започва от него. С тази изложба целим да покажем, че в рамките на няколко десетилетия плодородието на почвата може да изчезне и ние спешно трябва да се погрижим за нея“, споделят организаторите.

По данни на Конвенцията на ООН за борба с опустиняването до 2050 г. 90 % от почвите на Земята може да деградират, ако не се предприемат действия сега.

Плакатите в изложбата съдържат цитати от утвърдени български учени и организации в подкрепа на “Спасете почвата“. Организаторите споделят, че в продължение на инициативата ще бъде издадена и специална книжка за деца, която по лесен и забавен начин да ги учи как да се погрижат за почвата. Предвижда се тя да бъде разпространявана по училища и детски градини.

Повече информация за движение „Спасете почвата“:

“Спасете почвата” е движение, подкрепяно от Организацията на обединените нации и Световната продоволствена програма, което цели разрешаване на глобалната криза, произтичаща от деградацията на почвата, и оказване на подкрепа на правителствата при прилагането на конкретни промени в законодателствата, насочени към здравето на почвата.

● 74 държави са изразили подкрепа за движението и мерките в полза на здравето на почвата;

● 8 държави са подписали меморандум за разбирателство със “Спасете почвата”;

● 3,9 милиарда души са изразили подкрепа за “Спасете почвата”;

● Десетки хиляди хора присъстваха на препълнените събития на “Спасете почвата” в цяла Европа през последните месеци.