Изложба за 120-годишнината на Васка Попова-Баларева гостува в Природонаучния музей

  • от PlovdivTime
  • 17:33, 06.02.2024

Гостуваща в Природонаучния музей изложба "Феерии от кожа" по повод 120-годишнината на Васка Попова-Баларева" ще бъде открита на 10 февруари от 18 ч. Тя се реализира от Регионален исторически музей–София голямата художничка (1902-1979), известна със своето майсторство като живописец и портретист. Експозицията представя избрани творби - живопис, натюрморти, декоративно-приложни проекти, скици, копирки, щампи и декорирани произведения от кожа - чанти, колани, aлбуми, обложки за книги и др.

Васка Попова-Баларева  учи живопис в класа на проф. Никола Маринов. Нейни състуденти са Илия Петров, Кирил Петров, Илия Бешков, Александър Жендов, скулпторът Любомир Далчев. Тя завършва образованието си през 1927 г. Две години по-късно след конкурсен изпит е приета да специализира в класа по живопис на проф. Умберто Коромалди в Художествената академия в Рим. Там овладява майсторството на портрета и живописната техника на учителя си и се запознава в детайли и с техниките за художествена обработка на кожа. След завръщането си в страната се налага като пионер в тази област. Характерно за началото на миналия век, в изкуството на Васка Попова-Баларева, флорални и зооморфни мотиви се преплитат с християнските традиции и българското народно творчество, а днес нейните богати градини и пъстри птици ще бъдат представени в най-посещавания музей в България –Природонаучния музей в Пловдив.

По време на откриването ще бъде представен и каталог на изложбата. Автор на предговора е синът на Васка Баларева – известният български химик проф. д-р Христо Хр. Баларев, който ще бъде специален гост на вечерта. Включени са и текстове на изкуствоведите доц. д-р Виолета Василчина и Христина Грозданова, която също ще присъства на откриването.

Входът за събитието е свободен.