Избраха най-добрите хора на Пловдив

  • от Милен Ангелов
  • 12:03, 27.06.2020

 

Най-добрите пловдивчани за 2020 получиха своите грамоти днес на официална церемония в Цар Симеоновата градина.

Тазгодишната акция в търсене на "Най-добрия човек" бе разделена в четири категории: „Образователна дейност“, „Социална дейност“, „Градско развитие“ и „Добротворчество“.

"Бях свидетел на това как от един ембрион да дадем началото на търсенето на добрите хора. Да намерим хората, които да получат тези! Благодари на всички, които са допринесли с делата си за това събитие и открояване на доброто", поздрави организаторът Йорданка Петкова от Националния алианс на хора с редки болести.

„Благодари на всички пловдивчани дали своя глас за достойните хора“, приветства зам.-кмета на Пловдив Анести Тимчев и отправи поздрав към всички номинирани.

„От нас зависи какво ще оставим на нашите деца и близки, какво бъдеще ще оставим. Трябва да им оставим правото да са добри хора, да бъдат добри хора. Намерете добрите хора, извадете ги, помогнете им. Извадете от себе си това, което другите имат нужда“, подчерта Тимчев. 

За категория „Социална дейност“ са номинирани социални работници медици. Това са Проф. Юрий Анастасов, завеждащ пластична хирургия и Даниела Червенакова – психолог и психотерапевт.

„Всички сме добри за себе си, всички ние се смятаме за добри хора, това е нещо, което много вдъхновява“, посочи Анастасов.

„Развълнувана съм, беше голяма изненада. Доброто е в малките неща, не трябва да е грандиозно, ние го носим в себе си, правете добро и радвайте хората“, възкликна в отговор на грамотата си Даниела Червенакова.

В категория „Добротворчество“ са отличени Димитър Тошев - доброволец в БЧК и активист по време на пандемията, който доставя храни на пловдивчани в нужда, и Владимир Стефанов инициатор на кампанията „Капачки за бъдещето“.

Две учителки грабват приза в категория „Образователна дейност“. Това са Марина Нанкова, която е учител с 28 години стаж в училище „Св. Кирил и Методий“ и Руска Златева, която е преподавател по математика в училище в ромския квартал "Столипиново“ и инициира кампания за набиране на таблети за децата.

„Благодаря на всички хора, които подариха своите таблети и помогнаха, за да се осъществи тази кампания“, посочи Златева.

В категория „Градско развитие“ на чело застават Пенка Калинкова, отличена за цялостно творчество, гражданска активност и инициативност, и борецът за парка зад хотел „Санкт Петербург“ Асен Костов.

„Пенка Калинкова трябва да е короната на България. Знаете, в момента тя има проблемисъс здравето си и Пловдив трябва да й помогне“, призова Анести Тимчев.

„Показахме, че имаме гражданско общество, че запазихме парка, ще се стремим и занапред да бъде така. Посвещава наградата на всички, които застанаха зад тази кауза“, посочи Костов.

Иван Джеферов, също е номиниран за създаване на споделена работна среда.

„Доброто е социалната тъкан на обществото и надживява нас като хора. Добрите дела не само са запомнени, те променят човечеството и благодаря, че поставяте този акцент на нашия любим Пловдив“, посочи Джеферов.

Посланик на доброто пък стана самата организаторка Йорданка Петкова.