Изборният ден в Пловдив започна! Всички секции отвориха без закъснение

  • от PlovdivTime
  • 07:55, 29.10.2023

Без проблеми и закъснения започна тази сутрин изборният ден в Пловдив. Някои секции дори отвориха с 10 минути по-рано. 472 са секциите в града. Гласува се с 3 бюлетини – за кмет на община, за кмет на район и за общински съветници.

Право на глас има 282 670 души в града под тепетата. 2170 момичета и момчета, които наскоро са навършили пълнолетие, за първи път днес ще могат да упражнят правото си на глас.

Около 1000 полицаи, жандармерия и пожарникари са ангажирани за обезпечаване на обществения ред и сигурността на изборния процес  в Пловдив.  

Звената „Български документи за самоличност” към полицейските управления в Пловдив ще работят в изборния ден от 8.30 ч. до 19.00 ч. В тях ще се издават валидни документи при нужда. При невъзможност за издаване на нова лична карта до края на изборния ден ден в неделя, може да се издаде удостоверение, валидно само за гласуване.

В дирекцията е сформиран оперативен щаб, създадена е организация за бърза проверка и реакция на сигнали за злоупотреби и нарушения  при гласуването. 

Данните ще се обобщават в Ситуационния център на МВР, където функционира денонощна  национална телефонна линия, както и имейл, на които гражданите могат да сигнализират за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления.

Предварително са проверени всички  изборни секции в града, а бюлетините и изборните материали са под постоянно полицейско наблюдение и охрана. Такава е предвидена и за подвижните секции за хора с увреждания, които не могат да гласуват в изборно помещение.

В деня на вота полицейските служители ще бъдат разположени извън изборните помещения. Няма да се допускат въоръжени или носещи опасни предмети. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати и всякаква снимачна техника. 

След приключване на изборния ден е създадена организация за охрана на изборните материали и документация и членовете на секционните избирателни комисии при придвижването им към общинските комисии – една в Пловдив и 17 в областта. 

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия на министерството 02 90 112 98 и имейл [email protected], както и на открития в пловдивската дирекция телефон 032 932 248.