Изборният ден в Пловдив започна. В четири секции са заменили машините с хартиена бюлетина

  • от PlovdivTime
  • 07:59, 02.04.2023

Всички изборни секции в Пловдив са отворили врати. Проблеми при старта на изборния ден е имало с четири машини – три в „Централен” и една в „Южен”. Устройствата не са се включили още при тестването им вчера и затова се е наложило да се премине на хартиена бюлетина.  Това съобщи председателят на РИК 16 Калоян Сухоруков.

От МВР съобщават, че външната охрана на секциите е поета от полицейските служители. Предприети са необходимите мерки за обезпечаване на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряването на спокойно протичане на изборния ден.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия  02 90 112 98 и имейл [email protected].

Създадена е организация и звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ ще работят в днешния ден от 8.30 до 19 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

По окончателни данни на ГРАО в Пловдивска област ще гласуват 592 641 души. В Пловдив-град с право на глас са 302 226 души, а в областта  – 290 415. Това съобщи главният секретар на област Пловдив Георги Янев и предостави допълнително данни за изборите в двата многомандатни избирателни района ( МИР ).

Общо 1073 броя са секциите на територията на Пловдивска област, като 471 са в Пловдив-град, а останалите 542 са в общиите в областта.

Днес в секците бяха получени машините за гласуване, записващите устройства, хартиените бюлетини и избирателните списъци. Общият брой на хартиените бюлетини за двата избирателни района – 16 и 17 МИР - е 598 000, а 983 записващите устройства.

Припомняме, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.