Избори 2 в 1 в Пловдив: Гласуването започна, няма сигнали за проблеми и жалби

  • от PlovdivTime
  • 08:47, 09.06.2024

Изборният ден в Пловдив започна безпроблемно. Всички 472 секции под тепетата отвориха в 7:00 часа. 35 от местата обаче са на места различни от досегашните.

Над 303 хиляди души в Пловдив имат право да избират народни представители за българския парламент, а за европейския са с 9000 по-малко, защото не всички отговарят на условията за уседналост.

Служителите на МВР са поели охраната на всички секции. Припомнят, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Полицейските служители се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия. Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия на министерството 02 90 112 98 и имейл [email protected], както и на открития в пловдивската дирекция телефон 032 932 248. Създадена е организация и звената на Дирекция "Български документи за самоличност“ ще работят в днешния ден от 8.30 до 19 часа.

Те ще издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

Припомняме, че избирателите имат право да гласуват по своя преценка на машина или с хартиена бюлетина. От комисиите напомнят, че най - напред се отбелязва предпочитаната партия или коалиция в квадратчето вляво и след това вдясно в кръгчето - преференция, ако избирателят е решил да подкрепи и конкретен кандидат.