Избират изпълнител за мегапроекта в “Гладно поле“ в Пловдив до края на седмицата

  • от Виктория Петрова
  • 15:11, 24.06.2020

До края на седмицата трябва да бъде избран изпълнител по обществената поръчка за 11,5 млн лева за строителство на нови улици и реконструкция на артерии в кв. "Гладно поле" в Пловдив. Това заяви заместник-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев днес.

"Чакаме анексиране на стойността на договора с оперативна програма "Региони в растеж". Мисля, че това ще е един от първите нови проекти, които ще стартират", подчерта Райчев.

Припомняме, че обществената поръчка, стартирана от Община Пловдив, включва три обособени позиции за облагородяване ма Силициева долина в кв. „Гладно поле”.  

Първата позиция обхваща реконструкцията на северното платно на бул.. „Санкт Петербург“ от ул.“Богомил“ до бул.“Освобождение“, с дължина – 870 м и площ – 10 000 кв. м, а другата улица е - Тодор Гатев“ – от ул. „Богомил“ с дължина 425 м и площ – 5 000 кв. м. Индикативната стойност е 3,25 млн. лева.

По позиция две трябва да се ремонтира и разшири улица „Лев Толстой” от ул.“Ген. Радко Димитриев“ до ул. „Богомил“, с дължина – 675м и площ – 10 000 кв. м. Сумата за нея е 1,79 млн. лева.

Най-голяма е третата позиция, която е за  реконструкцията и продължението на ул. „Богомил“ - от ул.“Лев Толстой“ до бул. „Санкт Петербург“ с дължина – 700 м и площ – 13 000 кв. м.. Ремонтът на  ул. „Ген. Радко Димитриев“ - от ул.“Лев Толстой“ до ул. „Георги Странски“, с дължина – 800 м и площ – 9 000 кв. м. Стойността без ДДС е 6,3 млн. лева. И на трите позиции срокът за изпълнение е 230 дни.

Сред фирмите, които са подали оферти са основните фирми, които в последните четири години работят в Пловдив – „Драгиев и Ко”, „Пътиженеринг” и „Европейски пътища” и „ИСА – 2000”.  В различни консорциуми участват  и големи български фирми с проектантски бюра – сред по-големите компании са „Автомагистрали Хемус”, „Щрабаг”, дъщерната фирма на „Джи Пи Груп” – „Виа Конструкт Груп”, „Сиенит Строителна Група” и други.

Някои от фирмите са подали оферти за трите позиции, а други за една или две. Най-много има за третата позиция, която е на стойност 6,3 млн. лева.