Историческият музей издаде календар, посветен на 195-годишнината от рождението на Христо Г. Данов

  • от PlovdivTime
  • 13:54, 13.12.2022
Традиционният стенен календар за 2023 г. на Историческия музей в Пловдив е посветен на Христо Г. Данов. През 2023 г. се навършват 195 години от рождението на родолюбивия възрожденец и основоположник на модерното българско книгоиздаване. Той е роден в Клисура, но прекарва зрелите си и плодоносни години в Пловдив. През 1857 г. основава Книжарско сдружение с цел издаване и разпространение на учебни книги и помагала. Самият той е автор и съставител на учебници, а опитът като учител му помага да подбере най-удачния подход към любознателния читател и му разкрива необходимостта от различни методически ръководства за учители и родители и на разнообразни дидактически пособия за онагледяване на учебния процес.
Според Данов учебните помагала трябва да отговарят на определени изисквания: да са верни, точни, ясни и красиви, за да се развива въображението на ученика, да се създаде визуална представа и да се усвоят основните понятия от изучавания материал.
Регионален исторически музей - Пловдив притежава богата колекция от учебни картини, предлагани за продажба в книжарниците на Данов. Те са с различна тематика: свещена история, естествена история (ботаника, зоология, минералогия и геология), обща и българска история, география, анатомия и хигиена, технологии, физика и математика, както и картини с образи от различни приказки.
Използваната за изработка техника е литография или ксилография. Процесът изисква множество ръчни цикли, тъй като всички цветове трябва да бъдат отпечатани последователно и за всеки цвят се изготвя отделна гравюра върху камък или дърво.
Прецизността при замисъла и изработката на картините отговаря на изискванията на Данов за отлично качество на учебните помагала. Те са разнообразни, цветни, информативни, интригуващи, разширяващи познанието - като един разказ за света в картини. Въпреки отдалеченото време, в което са създадени, те продължават да впечатляват и днес.
Настоящият календар съдържа изображения на 13 учебни стенни картини. Някои от тях са отпечатани в издателството на Христо Г. Данов, други са внесени от чужбина. Голяма част са рисувани от чуждестранни художници, но някои са дело на бележити български майстори.
 
На страниците на календара сме поместили 12 мисли на Христо Г. Данов за образованието, книгата и напредъка, които са взети от списание „Летоструй”, излизало от 1869 до 1876 г. Оттам са и винетките, които красят всеки месец. Подбрали сме и 12 гатанки, взети от „Буквар по нагледната и гласната метода”, издаден от Данов през 1880 г. Отговорите им намерете, като изберете от страница с предложени 12 автентични картинки, разказват от музей.
 
Екземпляр от календара може да бъде закупен от музейния магазин на пл. "Съединение" 1.