Имот за разширението нa Пещерско шосе отива на търг за 10 години, ще правят паркинг

  • от Благовест Андонов
  • 11:21, 16.10.2020

Общинският съвет в Пловдив ще гласува предложение, входирано от зам.-кмета арх. Невена Балчева, с което се иска пускането на търг за имот, част от сервитута на Пещерско шосе. Теренът е част от Пещерско шосе, като е с големина от 7,3 дка. Неговата широчина е около 24 метра, а дължината му е 340 метра. Става въпрос за ивицата между ул. „Царевец” и „Перущица”, която е предвидена за разширението на булеварда, пише TrafficNews.bg.

Зам.-кметът по общинска собственост мотивира предложението си с постъпило инвестиционно намерение от страна на „Булфарма”, която е собственик на УМБАЛ „Пълмед”. Те са поискали терена, като на база на намерението им е изготвен и търга. Той е за отдаване под наем на парцела до 10 година, а него ще бъде изграден временен паркинг.

В искането от фирмата е записано, че  недостигът на паркоместа е огромен, въпреки разширението на паркинга. Изтъква се, че болницата е с 550 легла, а служителите са над 1100. Отделно на територията и ДКЦ, а от болницата са предоставили места за РЗИ, УМБАЛ „Св. Георги” и ТЕЛК.

Поради това те искат да вземат имота. От фирмата изтъкват, че по никакъв начин те няма да попречат на инвестицията за разширяването на Пещерско шосе, когато бъде започнато. Паркингът ще бъде, както за медици, така и за пациенти. От компанията казват, че ще направят дендрологично заснемане и ще запазят ценните дървесни видове, като паркингът ще бъде изграден по всички изисквания за зелените площи.

В предложението е дадена и схема за местата, които са около 270. Предложените параметри за отдаването под на наем на имота са начална цена от 2207 лева. Като цената е сметната според Наредбата за началния размер на наемните цени на имоти общинска собственост. Според нея цената е по 0,30 лева на квадратен метър. Стъпката за наддаване е 200 лева, а депозита за участие 50 000.  Срокът за наема е до 10 години или до започване на строителството на разширението на Пещерско шосе.