Има ли нова вълна на безработица в Пловдив след третия локдаун?

  • от PlovdivTime
  • 19:44, 04.04.2021

Намалява броят на постъпилите на работа от Бюрата по труда в Пловдив и областта, след обнадеждаващите данни на трудовия пазар в началото на месеца.

Третият локдаун, който освен заведения, засегна и големите нехранителни магазини, школи, езикови центрове, детски заведения, кина, театри, магазините в моловете и още редица обекти, вече има своите лоши отражения в трудовата заетост

Оказва се, че заради обявения хоризонт на действие на мерките, който бе 10 дни до 1 април - повечето работодатели са пуснали в неплатен отпуск служителите си, но не са ги съкратили с надежда да възстановят работа на пълни обороти скоро. 

Новорегистрираните безработни на седмична база не се увеличават и остават между 429 и 507 през последните четири седмици. В Пловдив и областта общо 1845 души са останали без работа и са се регистрирали в Бюрото по труда в периода от 1 до 28 март. 

Пред последните две седмици обаче новонаетите намаляват и достигат едва 50% от стойностите в началото на месеца. Ако в първата седмица на март на работа са постъпили 528 души, то в последната седмица те са се стопили на едва 268 души. За целия период от 1 до 28 март работа са си намерили 1669 души. 

Има обаче няколко особености на официалните данни за безработица и заетост, тъй като те обхващат само регистрираните в Бюрата по труда. Много от освободените повторно нямат право на обезщетение от Агенцията по заетостта и съответно не се регистрират в трудовата борса, а търсят работа чрез други канали. Така изкуствено се намалява, както броят на останалите без работа, така и на наетите, макар и по-малък обем. 

Данните обаче показват категорично една отчетлива и негативна тенденция - оставащите без работа продължават да бъдат съществено повече от новонаетите. Пловдив и областта са на пето място по-най голяма разлика между наети и освободени, като преди него са само Сливен, Благоевград, Хасково и Стара Загора.

Областта е далеч и от средните за страната стойности. За месец март в България са освободени  22 522 души, а наети са 22 808. 

Само в София има повече освободени, отколкото в Пловдив - 2086 души са загубили работата си в столицата, но 2237 са постъпили на ново работно място.  

Част от бизнеса, който получи разрешение да работи, макар и с редица условия, все още обмисля дали да рестартира дейност. От една страна при нов локдаун, това би навредило много на служителите и трудовите отношения, а от друга - всяко отваряне изисква сериозен капитал.