Христо Мутафчиев: Въвеждането на мерки срещу театрите още сега е психологическа атака

  • от PlovdivTime
  • 09:42, 19.08.2021
Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев определи като психологическа атака евентуалните ограничения за театрите във връзка с нарасналата заболеваемост от Covid-19. Той коментира ситуацията на официалната си страница във фейсбук. Ето какво написа Метафчиев:
 
"Тази сутрин, по повод нарастването на заболелите и намерението на властите за въвеждане на нови ограничителни мерки, проведох разговори с представители на Министерството на здравеопзаването и предложих да има корекция по отношение на конкретни обекти и по-специално театрите и закритите сценични пространства. Въвеждането на мерки от сега, в периода, в който театрите все още не са в активен сезон, е психологическа атака към цялата гилдия и към публиката ни. Бихме приели намаляването на капацитета на публиката в залите, но да се случва, когато има неотложна необходимост! Освен това, на този етап все още нямаме гаранция от Министерството на културата, че са осигурени средства за компенсации в целия сектор – сценични изкуства. Надявам се, че институциите ще проявят разум!"
 
Междувременно и Министерство на културата излезе с публикация по темата в социалните мрежи: "В последните дни Министерство на културата и Министерство на здравеопазването водят активен диалог и се обсъждат различни хипотези за достъп до зали и събития в условия на евентуален ограничителен режим. Търсят се алтернативни решения за потребностите на творческия и културен сектор. Основен приоритет на Министерство на културата е да се защити възможността на заетите в сферата на културата и изкуствата да упражняват професиите си."
 
Очаква се утре в парламента организаторите на събития и фестивали да се срещнат с народните представители, за да обсъдят как да да бъде спасен артистичният сезон без драстични мерки като затваряне. Най-спряганият вариант е публика да бъде допускана в случай, че е ваксинирана или преболедувала.