Хотелиери и ресторантьори: Ние сме жертвеното агне, а в магазините мерки няма

  • от PlovdivTime
  • 12:10, 16.12.2020

Ресторантьорският и хотелиерски сектор се превърна в жервтено агне, а в същото време на много други места не се спазват необходимите мерки. Това заяви зам.-председателят на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров.

Той настоя да бъдат въведени строги мерки и в магазините.

„Искаме още утре да отворим, но въпросът е дали обстановката го позволява и доколко няма да нанесем щета. Виждаме обаче какво се случва в големите вериги и стълпотворението на хора там. Не разбираме логиката в това, че ни затвориха, въпреки че при нас беше въведено строго отстояние между масите. Приемам, че нашият сектор се превърна в жертвено агне. Настояваме в магазините да се въведат строги мерки и начини за посещение", каза Димитров пред Нова.

Основен за Димитров е и въпросът с компенсациите в сектора.

„Не трябва само да компенсираме служителите и работниците, защото един ден трябва да имат работни места. Трябва да обезпечим работодателите и инвеститорите. Необходимо е да има мерки, които са насочени към тях. Нужна е оперативност и сумите не трябва да се изплащат през март догодина”, категоричен е зам.-председателят на БХРА. 

Според него една цяла индустрия е поставена под риск.

„Виждаме как ако не бъде подпомогната от държавата, тя ще изчезне. Трябва кардинално решение - иска ли България да разчита на туризма си, или не”, посочи още Димитров. 

Той е на мнение, че най-ценният ресурс в туризма са хората, в които се е инвестирало.

„Този ресурс започва да прелива в други сектори. Впоследствие ще започне да емигрира. Ако не му помогнем и съхраним, няма да има на кого да разчитаме и да бъдем конкурентноспособни”, заключи Димитров.