Хиляди изпратиха патриарх Неофит, миряни се сбогуват с него и в Бачковския манастир

  • от PlovdivTime
  • 14:48, 16.03.2024

С литийно шествие от храм-паметник "Александър Невски" до църквата "Св. Неделя" България се прости с патриарх Неофит. Хиляди се събраха, за да изпратят духовния ни водач в последния му път. Вчера поклонението продължи 13 часа, но и днес българите се поклониха пред делото на Негово Светейшество. Заупокойната отслужи Варненският митрополит Йоан, а опелото - Вселенският патриарх Вартоломей.

"Неофит беше обичан наш брат, молим се за душата му", каза той преди да влезе в храма. Траурен звън от прозвуча от камбанарията на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Тленните останки на патриарха бяха пренесени с лафет от времето на цар Борис III - именно с него царят е бил изпратен в последния си земен път. За разлика от 1943 година, когато лафетът е бил теглен от коне, днес това направи военна машина.

Ковчегът премина през централните улици на София – „Оборище”, „Георги Раковски”, бул. „Цар Освободител”, булевард „Княгиня Мария Луиза” и ще завърши в храма „Света Неделя". Навсякъде беше пълно с миряни, които смълчано се присъединяваха към шествието.

Част от събралите хората си спомниха за добрите думи и дела на Негово Светейшество.

Тялото му бе положено от южната страна на църквата "Св. Неделя", това е било неговото желание - да вижда красотата на света.

Последно сбогом с патриарх Неофит си взимат и миряните в Бачковския манастир. В светата обител е погребан патриарх Кирил - първият предстоятел на Българската православна църква след възстановяването на патриаршеския ѝ статут през 1953 г.

Повечето свещеници, както и игуменът са в София - това е причината в манастира да няма специална служба днес.

Именно в Бачковския манастир патриарх Неофит прави първото си извънстолично посещение след избирането си за предстоятел на Българската православна църква, предаде БНТ. Още тогава кой казва, че няма смисъл от църква, която е богата и влиятелна, ако хората не се спасяват и освещават в нея.

"Тогава той беше посрещнат с голяма радост, защото винаги е имал добро име сред вярващите и клира заради естествената му доброта. Имаше изключително благо излъчване, много внимаваше да не наскърби някого", каза историкът Стамен Пепелишев.

Манастирът ще остане отворен за посещения през целия ден.

Светлина на душата на Негово Светейшество Неофит - Патриарх български!