Група до 30 деца в детските градини в Пловдив е незаконно! Каназирева върна решението

  • от Благовест Андонов
  • 14:54, 19.06.2020

Областният управител Дани Каназирева върна решението на Общинския съвет от последната сесия,  с което увеличи броя на децата в първа и втора група в забавачките.

Преди седмица общинарите позволиха в двете възрастови групи да се приемат до 30 деца за учебната година 2020/2021. Промяната беше приета с 36 гласа за, 4 въздържал се и 0 против. До решението се стигна след като данни от проведеното първо класиране показаха, че в някои райони се наблюдава недостиг на места, което е предпоставка за повишаване на родителското недоволство и нарастване на социалното напрежение.  

Кметът Здравко Димитров тогава заяви, че дори с увеличения прием няма да има повече от допустимото деца в групите. Причината е, че средно двете възрастови групи се посещават от между 17 и 20 деца ежедневно,пише TrafficNews.bg.

Дани Каназирева обаче е върнала решението за ново гласуване, тъй като противоречи на закона. В мотивите от областна управа са изтъкнали, че в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование е оказан броят максимално допустими деца. В него е записано, че целодневните и полудневните градини броят е 23 деца, а за яслините групи е 18 деца. Наредбата регулира и с колко може да бъде завишен броят на децата, а именно максималният е 28 деца в група в детските градини, а за яслите е 23.

Освен че вдигането на броя на деца в група до 30 не отговаря на нормативните изисквания за прием, така и  липсват доказателства дали могат да се спазват здравно-санитарните изисквания. Така общинарите трябва да коригират решението си на следващата сесия и да намалят допустимия брой на децата.  Ако те не го сторят и гласуват същото решение, то областният управител има право да заведе дело в Административния съд, който да реши казуса.

Любопитното е, че миналата година бе взето същото решение, като тогава отново се завиши боря на децата до в първа и втора група. Тогава обаче решението не бе върнато от областния управител към онзи момент Здравко Димитров.