„Градини и паркове” смятат да подпишат скандалния договор с миска за скъпа техника! Всичко било изрядно

  • от Благовест Андонов
  • 12:00, 26.11.2021

ОП „Градини и паркове” не виждала основания да прекрати обществената поръчка за близо 1 млн. лева за доставка на техника и превозни средства втора ръка. TrafficNews пусна материал, в който сравни цените на техниката, предложена от двете софийски фирми и тези на свободния пазар.

Видимо във всички позиции, които можеше да се направи сравнения, единствените останали оферти накрая са много по-висока от цените на предлаганите продуктите и то на единична цена.

След въпрос към кмета Здравко Димитров относно поръчката той бе заяви, че ще говори с ОП „Градини и паркове” да прекратят обществената поръчка, ако цените са завишени. След проведената среща с общинското предприятия, от него са заявили на кмета, че поръчката е изрядна, а цените въобще не са завишени.

„Има си комисия, която е оценявала офертите и те си носят отговорността за действията”, каза Здравко Димитров.

Видно от профила на купувача решението за отстраняването на фирмата дала по-ниска цена за техниката, както и избора на изпълнители по двете позиции е от 20 октомври. Месец по-късно – все още договорите с фирмите не са подписани, няма жалби и в КЗК, а поръчката е активна.

Възложител на поръчката е шефът на ОП „Градини и паркове” Веселин Козарев, а председател на комисията е бившият кмет на „Източен” и зам.-шеф на общинското предприятие Николай Чунчуков. Той е дал максималните 100 точки на двете избрани фирми.

В Закона за обществените поръчки е записано, че при липсата на конкурентост при възлагането, както и невъзможността реално да бъде приложен критерият за оценка „оптимално съотношение качество/цена“, са основания обществена  поръчка да бъде прекратена.

В случая, когато говорим за техника и още повече превозни средства втора ръка, то няма как да се направи реална съпоставка за пазарните цени между офертите. Въпреки това от комисията са дали максималния брой точки на двете фирми, дали офертите за техниката.

Предвид големия обществен интерес и публичен ресурс, който се възлага с тази обществена поръчка, TrafficNews ще пусне сигнал до контролните органи. Причината е, че поне от публичната информация, която се предоставя от профила на купувача на предприятието, изглежда ,че тази сделка е неизгодна за Община Пловдив и е възможно да има намесени и външни интереси.

Поради това, ако договорът с двете фирми стане факт, то ние ще се обърнем към Прокуратурата, както и Агенцията за държавен и финансов контрол, за да направят проверка на поръчката, офертите, както и дали всичко около тях е изрядно, както твърдят от „Градини и паркове”.