Готвят грандиозна промяна за паркинг местата и гаражите! Задължават да има станции за ел коли

  • от Виктория Петрова
  • 10:48, 15.12.2021

Държавата готви големи промени в условията за проектиране на паркинг места и гаражи към новостроящи се жилищни сгради. 

Новите правила са представени в Проект за изменение и допълнение на Наредбата за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии. Документът е представен в Портала за обществени консултации за обсъждане, пише TrafficNews.

Едни от основните промени предвиждат да не може да се правят непрактично малки гаражи и места. Така с новите промени светлите вътрешни размери на гараж за едно МПС не могат да бъдат по-малки от 275 cm ширина и 550 cm дължина. Светлата височина на паркинг-гаражите и на гаражите ще бъде не по-малка от 240 cm

Оказва се, че до момента е нямало нормативни изисквания за големината за проектиране на гаражи и места за паркиране. Няма и единни норми за минимални вътрешни размери на гаражи за едно моторно превозно средство (МПС). По тази причина и отделните администрации в страната действат различно при съгласуване и одобряване на строителните проекти, се посочва в мотивите.

Най-големият акцент в новата наредба е задължаване на инвеститорите да изгаждат паркоместа за електромобили със станции за зареждане.

Освен това се предвижда, ако нови сгради за обществено обслужване и сгради със смесено предназначение имат повече от 10 паркоместа, най-малко едно от всеки пет паркоместа да оборудва със зарядна точка за електромобили. Предвидените зарядни станции трябва да са от двата основни вида - с мощност по-голяма от 22 kW, и с мощност до 3,7 kW. 

Такива електрозарядни станции и места към тях ще трябва да се предвиждат и при реконструкция, обновяване и основен ремонт на съществуващи сгради за обществено обслужване и сгради със смесено предназначение с повече от десет паркоместа по същите правила. 

За нови жилищни сгради с над десет паркоместа, както и при реконструкция, обновяване и основен ремонт на съществуващи жилищни сгради с повече от десет паркоместа, трябва да се отдели 10% дял на места за електрически превозни средства с оборудване за зарядна точка.

Основна цел на проекта на наредбата е да създаде нормативни условия за определяне и за оразмеряване на необходимия брой паркоместа в УПИ, за определяне на минималните размери на гаражи и места за паркиране на едно МПС, за проектиране на нови видове съоръжения, предназначени за паркиране във вертикално отношение (автоматизирани паркинг системи).  

Проектонаредбата създава и изисквания за изграждане на автоматични гаражи и автоматизирани паркинг системи (АПС) – наземни и подземни, вътрешни (в самите сгради) и външни (в прилежащите им дворове), на етажи. При тези умни системи компютър командва коя кола къде точно да отиде, като придвижването става механично – с платформи и асансьори, без присъствието на шофьора.

Новите промени за големина и осигуреност със станции за зареждане на електромобили ще се прилагат за нови сгради и при основни ремонти и реконструкции на същестуващи сгради. Регулациите обаче няма да засегнат обекти в заварено положение, т.е. тези, които са в процес на строеж. Ако промените бъдат приети, те ще влязат в сила от 1 юни 2022.