Готви ли Областна управа да застрои поляна в Кючука? Пловдивчани настръхнаха срещу проект

  • от Благовест Андонов
  • 13:14, 10.02.2020

Нова голяма сграда може да изникне на лицето на бул. „Никола Вапцаров”, а живеещите в близките блокове вече изразиха своите опасения, че ще застроят междублоковото им пространство.

Става въпрос за терен от 3,2 декара, който се намира срещу плувен комплекс „Нептун” в район „Южен”. През последните месеци градската администрация проведе няколко процедури, с които промени статута на парцела. Самият той е държавна собственост, като е даден на разпореждане на Областна управа. Идеята е там да се направи административен център, който да събере всички държавни служби.

Идеята за подобна сграда е на 20 години, но Здравко Димитров, докато бе областен управител направи първите стъпки за неговата реализация. По време на Експертен съвет по устройство на територията през ноември миналата година е одобрен проект, с който да се промени статута на имота.  Към днешна дата той е за инженерен корпус и общежитие, като след промяната статутът му ще бъде за жилищно застрояване и обществено обслужване.

Идейната разработка за центъра е освен административен център, да се направи и кампус за служителите.  Освен, че ще се съберат всички държавни служби там, друг плюс за областна администрация е, че ще спре да плаща наемите за помещения, които стигат до 750 хил. лева на година. Една от идеите бе теренът да се построи на обезщетение, като държавната структура вземе офиси и апартаменти от строителя.

Хората в района все още не знаят за инвестиционното намерение. Те единствено са видели съобщението в Община Пловдив, което е за промяна на ПУП-а. 

„Искам да изкажа възмущението си от поредния опит за застрояване на зелени площи! Въпреки  протестите ,подписките и заявените граждански позиции от стотици хора, се правят опити отново , нашите права да бъдат потъпкани”, пишат пловдивчани до редакцията на TrafficNews. Хората, които живеят в близките блокове на ул. „Братя Бъкстон” са възприемали пространството като зелена площ. И към днешна дата то е огромна поляна. В нормативните документи обаче – в кадастъра и ОУП, този терен не е за озеленяване.

Проектът е в район „Южен”, са изпратили уведомления за намерението за промяната на предназначението на имота, с което са се запознали. Кметът Здравко Димитров потвърди за намерението.

„Искаме да съберем всички институции на едно място, държавата плаща огромни наеми всяка година. Същото е и с Община Пловдив, тя е разделена в 8 сгради”,каза кметът.

TrafficNews се свърза и с областния управител Дани Каназирева. Тя заяви, че ще се запознае детайлно с проекта преди да коментира.