Google детективи: 19% по-малко пловдивчани ходят на работа, парковете се напълниха

  • от Благовест Андонов
  • 12:16, 08.06.2020

Какво се случва с движението на хора в Пловдив след  разхлабването на мерките у нас?  Google пусна новия си доклад Community Mobility Reports, който следи движението в градовете по света заради пандемията от COVID-19.  В него се следи посещенията на ресторанти, молове, ходене на работа, ползване на обществен транспорт и стоенето вкъщи.  За база е дадено времето преди избухването на пандемията, а новите данни са от април до 29 май.  Те са извлечени от мобилните телефонни, които следят движението.

Предишният период се отчиташе спад на посещение на всякакви обществени места и работа  между 29% и 68%, като престоя вкъщи се бе увеличил с 12%, пише TrafficNews.bg.

Новите данни в Пловдив показват, че все още има спад във всички показатели от базовите нива, с изключение на посещенията в парковете.

Така за последния месец спадът на посещенията в ресторанти, молове, кафенета, магазини за дрехи, библиотеки е с 15% по-малко отколкото преди избухването на пандемията.  Сравнено с данните от страната се показва, че пловдивчани ходят повече по заведенията и моловете, тъй като намалението в страната е с общо 20%.

Спад с 1% има и за посещенията на аптеки, магазини и пазари, а на национално ниво намалението е с 4%.

 Пловдивчаните по спирките на обществения превоз са по-малко с 11%, което е съществена разлика с националните данни. В страната хората, които ползват градски и междуградски обществен транспорт са с 26% по-малко, отколкото преди пандемията.

 19% по-малко пловдивчани  ходят до работните си места , спрямо базовия период от 3 януари до 6 февруари, а за страната тези данни са минус  23%.  

Един от двата показатели, които отчитат ръст е посещението на парковете с 1% повече, както в Пловдив, така и в страната. Тук обаче трябва да се отчете, че базовият период е за януари и февруари, когато времето не предполага посещението на паркове и градини.  Хората, които си стоят вкъщи са 5% повече в Пловдив, а за страната са 6% .

Пловдив