Голяма фенероока риба плува в морския аквариум на Природонаучния музей

  • от PlovdivTime
  • 09:52, 22.02.2024

Голяма фенероока риба  вече плува в зала "Морски аквариум" на Природонаучния музей в Пловдив.Четирите на брой представители на вида са част от живата експозиция.

Anomalops katoptron е единствената по рода си светеща риба. Тя притежава два бобовидни органа под двете си очи, съдържащи биолуминисцентни бактерии. Рибите могат да контролират продължителността и интензитета на премигване. Тези светещи органи помагат на рибата, когато тя ловува. Чрез светлината тя привлича дребни животни близо до себе си и когато моментът настъпи, атакува. Населява водите на Тихия океан, крайбрежията на Индонезия, Филипините, южна Япония и Големия бариерен риф.

Фенерооките риби са нощни животни. През деня се крият в рифовете, с цел избягване на неприятната за тях слънчева светлина. Излизат нощем, за да се хранят. Именно поради непоносимостта си към светлина приканваме посетителите да не използват светкавиците на телефоните и фотоапаратите си. Фенерооките риби самного плашливи и се стресират и от вибрации.

Входът за експозицията е  с редовен билет. Музеят работи от понеделник до петък от 8.30 до 17 ч., а в събота и неделя - от 9 до 17 ч. Продажбата на билети е до 16.30 ч.