Голям празник е: Отбелязваме 146-годишнината от Освобождението на България

  • от PlovdivTime
  • 08:40, 03.03.2024

Пловдивчани и гостите на града ще отбележат 146-годишнината от Освобождението от османско владичество и Национален празник на България ще бъде отбелязана на 3 март. В 11 часа Пловдивският митрополит Николай ще отслужи молебен в катедралния храм "Св. Богородица". Следва тържественото честване пред паметника на Руските освободители на Бунарджика в 12 ч. и панахида за загиналите за свободата на България герои на паметника на опълченците на Централни гробища в 13.30 ч.

Официалното слово ще бъде произнесено от инж. Любозар Фратев – почетен гражданин на Пловдив. Водещ ще е един от най-добрите рецитатори в България - Христо Христов.

В церемонията по полагане на венци и цветя в 12 часа ще вземат участие представителен взвод, венценосци,  военен духов оркестър и комитет „Родолюбие“. И тази година преди началото на тържественото честване, членовете на комитет „Родолюбие“ отново ще поведат пловдивчани в „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение.

През деня по повод празника Община Пловдив организира два концерта с вход свободен за пловдивчани и гости на града. Празничен концерт на Биг Бенд Пловдив с диригент Николай Гешев и солист Едит Унджиян може да чуете в 13.00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“. В 16.30 ч. на същото място започва празничен концерт на Представителен духов оркестър на ВВС с диригент кап. Димитър Христов.

Вечерта на пл. „Централен“ в 18.30 ч. ще се състои тържествена заря-проверка по повод Националния празник на Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Официалното слово ще бъде произнесено от генерал - майор Явор Матеев - командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия. Диктор ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив – Петър Тосков.

ПРОГРАМА ПО ЧАСОВЕ:

11 ч., Катедрален храм “Св. Богородица”
Молебен, отслужен от Н. В. Пр. Пловдивския Митрополит Николай 

12 ч., Паметник на руските освободители – Бунарджика
Тържествено отбелязване на 146-та годишнина от Освобождението на България и Национален празник на Република България

13 ч., Площад „Стефан Стамболов“
Празничен концерт на Биг Бенд Пловдив, диригент Николай Гешев и солист Едит Унджиян 

13.30 ч., Паметник на опълченците – Траурен парк “Централен”
Панихида за загиналите български опълченци. Полагане на венци и цветя, с участието на представителен взвод, военен духов оркестър 

16.30 ч., Площад „Стефан Стамболов“
Празничен концерт на Представителен духов оркестър на ВВС, диригент кап. Димитър Христов 

18.30 ч., пл. „Централен“
Тържествена проверка - заря по повод Националния празник на Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив