Архангелова задушница е - почитаме ангелите и починалите

  • от PlovdivTime
  • 08:20, 04.11.2023

Православната църква отбелязва на 6 ноември Архангелова задушница. На големия християнски празник се почитат ангелите и се  отдава почит към починалите роднини, приятели и близки хора. Пада се два дни преди големия празник Архангеловден. На Задушница не се върши домакинска работа ‐ чистене, пране, шиене, а само се приготвя храна.

Тя се нарича още Рангелова задушница, Хрангеловото одуше и е една от трите най-големи задушници според православния календар. На задушница посещаваме гробовете на близките ни, които са ни напуснали. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя.

В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво - правило се три кръга по края на гроба. Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.

Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден, защото съботата е отредена за ден на покойниците. В православните храмове се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ, а по-късно се правят общи трапези.