Гигантски охлюв Сандокан пълзи в Природонаучния музей на Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 09:44, 29.04.2022

Гигантски 4-годишен охлюв на име Сандокан пълзи в експозиционните зали на Природонаучния музей. Внушителният гостенин от Африка е част от изложбата „Охлюварникь”, която гостува под тепетата  от 29 април до 1 май.  Показва 60 различни вида, някои от които са тежки около 800 грама и дълги две педи, когато покажат тялото си от черупката.

Интересните гиганти са на биолога Ростислав  Траянов, който отглежда над 100 вида  представители на мекотелите.  Не всички те са толкова внушителни, но за сметка на това са много интересни като вид охлюв  от Куба, който върти черупката си, когато се почувства застрашен.

„Интересът ми към животните е откакто се помня.  Работил съм в зоопарк, терариуми. В един момент  създадох свой”, разказва Траянов. Началото е през 2000 г., когато познат на Ростислав моряк донася 4 огромни охлюва от Кот д`Ивоар. Потърсил биолога, защото разбрал, че няма да се справи с грижата за тях.

Така Траянов поставя началото, а днес онези 4 пришълеца от Западна Африка са оставили няколко поколения в терариума му.

„Охлювите живеят от 3 до 10 години и са идеални за домашни любимци. Дори ако се наложи да ги оставите за известно време, до две седмици  те ще оцелеят при положение, че сте им подсигурили необходимото. Не се налага да ги разхождате, не са и шумни”, шеговито разказва Ростислав.

Приятелите на Природонаучния музей познават Траянов и от други негови гостувания под тепетата. Освен че е биолог по образование, той се занимава и с палеонтология. Преди няколко години той представи богатата си колекция от фосили, една от най-внушителните в България. Сред експонатите бе зъб от най-голямата акула, живяла някога – така нареченият мегалодон.