Георги Стаменов: Зони за пикници и забавление до Марица ще върнат реката в градския живот

  • от Мария Луцова
  • 12:12, 08.12.2023

"Пловдив трябва да следва тенденцията за обособяване на все повече пешеходни зони. Така хората ще имат възможност да се придвижват и разхождат в една по-безопасна среда", каза кметът на район "Централен" по време на дискусия, организирана от в. "Капитал" в Пловдив. Той посочи две такива зони в централната част на града - Пешеходният мост и отсечката на ул. "Христо Г. Данов" от ЕВН до бул. "Руска".

"Според мен Пешеходният мост трябва да се върне към основната си функция, каквата е била при построяването му. И това трябва да се случи като мястото придобие един уютен архитектурен вид. Тази типично транспортна визия, която в момента виждаме, мисля, че отживя времето си. Тук е може би моментът, защото я има необходимата енергия, Община Пловдив да се справи с този казус и да влезе във владение. Това би решило проблема. И там ще има още една хубава зона за отдих на пловдивчани. Ще има място, откъдето можем да се насладим спокойно на реката. Знаете, че на всички останали мостове тротоарите са изключително тесни и трафикът е натоварен, за да се отпусне човек", аргументира се Стаменов. Той допълни, че специално в зоната на Дондуковата градина ще трябва да бъде осигурен достъп до търговските обекти, но проблем с паркирането там няма да се отвори, защото става дума преди всичко за служебни абонаменти.

За още няколко обекта, които предстои да бъдат възстановени и превърнати в градски атракции, ще се пристъпи към действие - има готови проекти за Форумите Изток и Юг, за кино "Космос" и сградата на БНБ. А на пролет туристите вече ще имат достъп до Небет тепе и Източната порта.

"Когато говорим за Пешеходния мост, той е неразривно свързан като тема със сградата на БНБ. Те са свързани, защото потокът от хора минава оттам. Има съгласуван проект с НИНКН за реставрация на фасадата и е въпрос на време да се пристъпи към изпълнение. И успоредно с това обаче трябва да се стартира конкурс за функционалното предназначене на тази зданието, тъй като то трябва да заживее свой совбствен живот и той трябва да е бурен. Миналата година на два пъти правихме дни на отворените врати, за да може хората да дадат предложение за какво да бъде ползвана. Сега е моментът да се реши, защото едва след това трябва да се пристъпи и към вътрешна реставрация.

Стаменов гарантира, че новата власт ще предприеме действия и ще намери работещи решения и за проблема с паркирането и придвижването на автомобили в Стария град, за който медията ни многократно пише.

Кметът на "Централен" коментира и темата с почистването и социализацията на Марица, подчертавайки, че ако ги нямаше реката и тепетата, нямаше да има и Пловдив.

Той обяви, че почистването на речното корито трябва да се извърши спешно, за да се върне реката в коритото си, а не да подронва подпорните стени и мостовете.

"Опасно е и заради избухването на пожари там. Убеден съм, че с настъпването на пролетта Община Пловдив ще предприеме назабавни действия по почистване, а след това и за социализирането на реката. И тези огромни зелени площи да се превърнат в привлекателно място", каза той и припомни колко много събития, макар и приети нееднозначно, са се случили около Марица по време на инициативата Пловдив - Европейска столица на културата`2019. Те са поставили във фокус реката.

"Марица е една естесвена връзка от началото на града до неговия край. Ще бъде хубаво, ако се оформят зони за пикници, за забавление непосредствено до реката. И всичко това да се случва с мисълта за запазване на различните животински и растителни видове", завърши той.