Георги Стаменов предлага Къщата с медальона да отпадне от програмата за управление на общински имоти

  • от PlovdivTime
  • 11:04, 05.02.2021

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов ще предложи сградата, известна на пловдивчани като Къщата с медальона, да бъде изключена от Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост за 2021г. От документа, публикуван на сайта на община Пловдив, става ясно намерението ѝ да продаде дела си в знаковия за градаархитектурен паметник на културата, който се намира на бул. „Шести септември“№163, близо до Съдебната палата.

„Ще разговарям с областния координатор на ГЕРБ Иван Тотев и сгрупата на ГЕРБ в Общинския съвет да направят предложение обектът да отпадне от Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост“, коментира кметът на район „Централен“.

Къщата с медальона е строена през 1908 г. и се счита за най-красивия образец на сецесиона в Пловдив. Автор на проекта е известният архитект Пенчо Койчев, проектирал и Съдебната палата в София. Сградата е била собственост на аптекаря Харитон Куев, който за кратко е и кмет на Пловдив през 1919 г. През 30-те години къщата е купена от богатия търговец Арис Гурбетян, но след 1944 г. семейството губи собствеността си върху нея. След 1989 г. сградата е реституирана.