Ген. Мутафчийски: Човешкият живот е абсолютната ценност! Мерките ще дадат възможност да посрещнем Коледа!

  • от PlovdivTime
  • 10:09, 25.11.2020

„Човешкият живот е абсолютната ценност - за всеки здравомислещ човек е така, независимо какви са другите щети. Като лекари не може да изповядваме друга ценност освен тази ние сме призвани да браним човешки живот. Трябва да се намалят до минимум контактите и според анализа в света – училищата, моловете, ресторантите. Нощните заведения фитнеси и други подобни са най-рисковите места. Можем да изкараме още 100 места, където има известно събиране на хора, но това са най-рисковите места. Ограничаването на контактните на тези места, ще доведе до голям спад на рисковите контакти. Няма да ги изключи напълно, не претендираме за пълно затваряне и ограничаване на всички контакти. Но това ще даде резултат и той няма да е с магическа пръчка. Ще дадем възможност на нашите сънародници да посрещнат по-спокойно и с по-освободени души предстоящите светли Коледни празници. Второ намалените нива на заболеваемост ще забавят темпа на пандемията и ще дадар възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които вече са на прага. Това е голямата цел“, посочи ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса у нас.

Той заяви подкрепата си на брифинг минути, след като министъра на здравеопазването съобщи, че от вечерта в петък – 27.11 до 21.12 в България влизат в сила строги мерки на локдаун на редица сфери – училища, детски градини, ясли, молове, фитнеси, езикови центрове и т.н.

„Трудно решение на правителството, но не мога да спестя благодарността си за това навременно решение. Щабът и Министерство на здравеопазването следят зорко данните за заболеваемост и смъртност. Всички държави, които достигнаха тези нива, предприеха подоби мерки в момента, в който ги достигнаха. Затова и там бяха въведени много по-рано – те достигнаха тези нива от над 600 на 100 000 много преди нас. Трябваше да предприемем тези строги, но доста по-либерални мерки. Не става въпрос за затваряне по домовете, както и никога не е ставало въпрос в България да са затваряни хора, това да спекулации“, допълни ген. Венцислав Мутафчийски.

Властите прогнозират, че ще има голям срив и плато на заболеваемостта и смъртността.

„Това е мярка, която е с точно определен срок. Вече видяхме, че в Израел и други държави с подобни мерки, точно този срок даде търсения резултат. Израел въведе подобни мерки при 6000 души заболеваемост на ден. Излезе от този период с 400 души заболеваемост на ден“, посочи Мутафчисийски.

По думите му целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което според анализите ще настъпи най-рано в края на втората седмица от въвеждането на мерките, а намаляване на смъртността е очаквано в края на втората и началото на третата седмица.

„Това е напълно необходимо, за да може здравната система да издържи на натиска, който става непосилен. Имаме достатъчно много легла, но с напредването на пандемията, намалява броят на мед екипи, които могат да се грижат за тях. В момента имаме над 2000 души медицински персонал от първа линия, който е болен – извън строй. Няма как да заменим живата сила, хората които се справят със заболелите“, посочи Мутафчийски.

„Всички институции от религиозен характер – църкви, джамии и синагоги, ще бъдат отворени за всички български граждани. Парковете и градините остават отворени, няма да има вечерен час, няма и други строги мерки, характерни за някои от държавите на територията на ЕС и на Балканския полуостров“, това посочи още здравният министър проф. Костадин Ангелов.