Гарнизонна фурна вече е в историята, подготвят изграждането на парково пространство

  • от Благовест Андонов
  • 15:55, 25.04.2021

Опасните сгради в бившето поделение на Гарнизонна фурна вече са в историята. За седмица фирмата изпълнител успя да събори всички сгради, както и коминa, а в момента теренът се разчиства.

Очаква се в близките дни целият парцел да бъде изчистен до основи, като след това започне подготовката за изграждането на парк. По време на дейностите по премахването на сградите нито едно от трайните и големи дървета не е било премахнато. Предвижда се екип от отдел екология на район „Западен” да направи инспекция на терена, за да види състоянието на растителността, пише TrafficNews.

Припомняме, че фурната трябваше да бъде съборена още през 2017 година, но заради протест на артисти, които искаха да я превърнат в център за съвременно изкуство,  премахването й бе отложено.

Кметът на район „Западен” Димитър Колев обаче стартира акцията по премахването и разчистването на терена от 7 дка. Той бе дарен от военните на Община Пловдив с целта там да бъде изграден парк. В имота ще остане само сградата на архива, която е от южната страна, като тя е ремонтирана и в добро състояние.

Димитър Колев обясни, че в ПУП-а, който е в сила от 2020-а, имотът е предназначен за озеленяване, като това е отреждането и в новия Общ устройствен план.

„ Целият имот е за озеленяване и там не може да се строи нищо, освен елементи на парковата среда. След като той бъде почистен, ще започне залесяване, а сегашните дървесни видове ще бъдат запазени. Ще бъдат премахнати само опасните и изгнили дървета, както и самораслата растителност”, обясни кметът на район „Западен”. По негов разчет ще са необходими около 300 000 лева за направата на парка, като ще търси съдействие от Община Пловдив и Общинският съвет за сумата. Идеята е да се направят алеи, места за отдих и озеленяване. Също така се предвижда и изграждането на мемориална плоча,която да оказва, че на това място се е помещавала Гарнизонна фурна, която е изхранила хиляди български войници.