Гаф в поръчка на Титюков: Фирма от село Козарка взима 1,5 млн. лева за ремонт на емблематична къща в Стария град

  • от Благовест Андонов
  • 10:50, 21.03.2023

Каква е връзката между Георги Титюков, едно от бижутата в Стария град – къща „Ламартин” и село Козарка? Отговорът е прост – 1,5 млн. лева. Сумата е за основен ремонт, консервация, реставрация и адаптация на къщата на Георги Мавриди, позната като „Ламартин”.

Обновяването на къщата се чака от години под тепетата, а в края на 2022 година бе пусната обществена поръчка за нея. Още с обявяването ѝ се внесе смут, тъй като възложител със заповед на кмета бе назначен зам.-кметът по спорт и социална политика Георги Титюков.
 
Самият той назначи и комисия, която бе оглавена от външен експерт – юристът Валентина Даилова, а друг от членовете й арх. Светлин Павлов, който е гл. експерт в отдел „Спорт  и младежки дейности”.

По поръчката кандидатстваха две обединения – едното Консорциум "Дондукова градина" ДЗЗД с водещ партньор „Ай Ди Ел”,  а другото ДЗЗД "Ламартин" с водещ участник „Стосин 2010”.  При разглеждането на офертите  първата компания е била отстранена и така до отварянето на ценовите оферти е станало обединението между „Стосин 2010” и „Вера строй”, като офертата им е била 1 459 968 млн. лева.  Отстранената фирма обаче е обжалвала в КЗК, която вече е образувала производство.  

Нова „грешка”

Както TrafficNews писа друга поръчка, възложена от Георги Титюков за спортните зали в квартал „Христо Смирненски” за 7 млн. лева  има недопустими пропуски. Там при обявяването на класиранията не са сметнати точките между компаниите правилно. Твърде е възможно, ако някой обжалва поръчката,  тя да падне.

Грешките в новата поръчка обаче са много по-съществени, защото се поставят под въпрос дали избраните фирми имат компетенциите да извършат толкова сложен ремонт и реставрация на къщата.  Оказва се, че нито една от двете фирми в спечелилото обединение нямат удостоверение от ЦПРС( Централния професионален регистър на строителя)  с категория „М” за паметници на културата, каквато е къща „Ламартин”.

Случайна грешка?

Изискването за категория „М” по чл. 137 от ЗУТ е задължително условия за такъв тип реставрации и е заложено в обществената поръчка на Община Пловдив. Още с първия протокол двете фирми трябва да предоставят, че притежават професионалната компетенция за такъв тип реконструкции.  В протокола е видимо, че нито „Стосин 2010”,  нито „Вера строй” са представили такова.

Видимо обаче същото удостоверение за категория „М” е било поискано от другата фирма от въпросната комисия. С други думи „грешката” е допусната само за едната фирма, но не и другата, която води до съмнение дали е случайна.  В последствие от обединението с „Ай Ди Ел” доказват такава професионална компетенция от друга фирма в обединението -  „Рестстрой”.  По-нататък при оценяването на офертите обаче то е било отстранено и така до финала стигат единствено „Стосин 2010” и „Вера строй”.

Справка в Камарата на строителите показват, че двете фирми нямат компетенции за реставрация и ремонт на паметници на културата по ЗУТ. Това пък поставя под въпрос законността на процедурата. Отговорът на този въпрос ще бъде даден от КЗК и евентуално след това от ВАС.

Победителите

„Стосин 2010” има доста интересна история. Макар фирмата да е регистрирана в София към днешна дата, тя е тръгнала от село Козарка в Община Неделино.  Първоначално нейната основна дейност е била за търговия на облекло и работа на ишлеме, като в последствие тя става за строителство.  Компанията е основана от Надежда Чаушева, а от 2020 година управител и собственик на капитала е Стоян Чаушев.

Последният е бивш общински съветник от ДПС в община Неделино, в мандат 2011 – 2015 година. В този период фирмата „Стосин 2010” печели обществени поръчки за милиони в същата община – от ремонт на улици до изграждане на екопътпеки. Тогава кмет на село Неделино е скандалният Стоян Беширов, който е обвиняем за присвояване в особено големи размери.

През последните две години фирмата е кандидатствала по 4 поръчки в Община Пловдив, като три от тях е спечелила. Освен за къща „Ламартин”, другите две са за ремонта на ДГ „Майчина грижа” и за изграждането на поливна система на Гребната база.  На първата поръчка отново възложител е Георги Титюков, а на втората шефа на ОП „Градини и паркове” Веселин Козарев.

Другата фирма е „Вера строй” с управител Велин Венев. Първата й регистрация е в град Доспат, като управител е бил Георги Петканин. През 2016 година  фирмата се мести в София, а начело застава Венев. До 2020 година е спечелила обществени поръчки за близо 40 млн. лева в цялата страна.

Удостоверението за годност на "Стосин 2010" и "Вера строй"