“Френската седмица“ в Пловдив започва с 3 D кабина на Ер Франс за селфи, томболи, игри и изненади

  • от PlovdivTime
  • 19:36, 17.06.2021

Проявите през тази година са под знака на 30-годишнината от възстановяването на Алианс Франсез в Пловдив, когато през 1991 година тук отвори врати Генералното представителство на Алианс Франсез Париж за България и в града се установи и първият френски алианс.

Със започващата Френска седмица,  от 21 до 26 юни, ще отбележим и 30 години от първото честване на „Празника на Музиката” в Пловдив, едно събитие лансирано от Франция още през 1985 година от многократния министър на културата Жак-Ланг, в което музиканти, любители и професионалисти пеят и свирят свободно за собствено удоволствие и за удоволствието на публиката. Изключително завладяващо и положително зареждащо събитие, което се случва днес по цял свят, в над 120 държави на петте континента, където има Френски алианси и културни центрове.

Откриването на Френската седмица ще е на 21 юни от 11.30ч. пред ДК „Борис Христов”. Тя предхожда и анонсира 18-тия фестивал „Златен ключ”.

Тази година френската седмица ще е особено аткрактивна. 3 D кабина на Френски самолет и много други томболи, игри и изненади, очакват от 21 юни пред Дома на Културата всички жители и гости на града.

Посетителите на щанда на Telus ще могат да се снимат с брандирана рамка за снимки. Участието предвижда на лотариен принцип в края на седмицата да се изтегли победителя в играта, който ще спечели ваучер за вечеря за двама в известен ресторант в Пловдив. А монтираната специална мобилна 3D кабина на Ер Франс е за всеки, който желае да се снима. Френски стюардеси, доброволки, ще ви съпровождат в полета ви по вълните на Френския шансон, разказа директорът на Алианс Франсез Теофана Брадинска.

Посланието на този празник е „Правете музика” и 18-тото издание на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" - Пловдив 2021г. се вписва изцяло в тази инициатива и неговата медийност става още по-голяма. На концертите, които са за Денят на Бастилията, също ни очакват  много и приятни изненади.

Талантливата Венета Павлова от ЕГ „Иван Вазов” ще рисува на сцената по френски шансони. Музикален партньор отново е „Арт Войс Център”, с ръководител Румяна Иванова. Френско-българското сътрудничество ще бъде разширено с френските таланти от Jessandwest. Единият концерт бъде съвместен, като френските музиканти акомпанират на българските участници.

Ще има и общо творческо ателие, където всеки ще може да сподели своя опит и да научи нещо ново. За Националния празник на Франция ще пее големият победител за 2019 год. от музикалния формат по френската национална телевизия, „Талантът на Франция”. Това са чаровните братя близнаци  Джес и Уесли от  Jessandwest. Които ще изнесат концерт-рецитал.

Входът, както всяка година е безплатен. Община Пловдив е неизменен партньор при провеждането на фестивала и френската седмица, както и най-голямата франкофонска телевизия TV5Monde, която успешно популяризира Пловдив по света.