Фотоизложба “Андрей Даниел - последните седем години“ гостува на Plovdiv Jazz Fest 2020

  • от PlovdivTime
  • 17:59, 31.10.2020

Фотоизложба "Андрей Даниел - последните седем години" ще гостува в Пловдив само за 3 дни.

Тя ще бъде разположена от 5.11 в 18:00 ч. до 8.11 в 18:00 ч. в Дома на културата "Борис Христов".

Тази изложба е опит за кратък репортажен разказ с визуални акценти от последните седем години на големия художник, преподавател и мъдрец проф. Андрей Даниел /1952 – 2020/.

„Имахме щастието да се виждаме по – често по различни поводи в тези последни негови години освен заради приятелството, но и във връзка с нашия сайт и фондация „Въпреки”. Разговорите и срещите ни бяха свързани с подготовката и откриванията на негови изложби, както и на учениците му, на които изключително държеше“, споделят организаторите от „Въпреки“.

Обикновено говорим за първите седем години в живота на един човек. Но тук снимките показват някои моменти от последните седем – също важни и магични от земния му път. В тях за Андрей имаше много положителни емоции – признания, работа в Академията в София и филиала в Бургас, но и тежко боледуване. Но той не се предаде на болестта и работеше, и преподаваше до края… И беше щастлив. Защото твърдеше и вярваше, че хората на изкуството трябва да синтезират смисъл.

 „И ако не се научим да измисляме смисъл, да синтезираме за себе си и за околните, за много големи групи хора смисъл, то това съществуване ще бъде по-скоро някакъв вид вегетация”, каза в разговор с нас за сайта ни Андрей Даниел. А аз имах удоволствието и шанса през тези години да снимам някои събития от живота на художника. Предлагам и вие да се докоснете до тях и дано усетите през изображението неговата емоция и мисъл…“, разказва Стефан Джамбазов.

Проектът на фондация "Въпреки" е подкрепен от НФ "Култура". Партньор е Блу ЕМ, организатор и носител  на марката на Plovdiv Jazz Fest. Фотоизложбата е част от Програмата на Plovdiv Jazz Fest 2020.