Форум “Север“ - сърцето на древния Филипопол, вече е отворен за посетители

  • от PlovdivTime
  • 15:15, 19.04.2022

Форум "Север", най- представителната част от древния площад на Филипопол от днес официално посреща посетители. Макар и на малка площ археологическият обект е изключително интересен, тъй като тук са били най- представителните сгради - библиотеката, градската базилика, която е имала административни функции, магазини.В тази част са намерени и едни от най- интересните надписи - императорско писмо, фиш за гладиаторски битки. В обекта всички намерени археологически находки са експорнирани линейно и създават усещане за една своебразна открита библиотека, която разказва историята на древния град. 

"Форум "Север" отваря врати , за да му се радват всички пловдивчани. Той е поредното ново пространство, след като миналата седмица открихме обновената Градска художествена галерия. Благодаря на Мая Мартинова и Румяна Пройкова за отличната работа. Сигурен съм , че форум "Север" ще бъде посещаван от много туристи. В града ни има много археология и ние ще се стараем да я представим. Няма да се уморя да повтарям, че нищо не започва от нас и няма да свърши с нас", каза кметът Здравко Димитров, след прерязването на лентата. Той подчерта, че през последните години Пловдив вдига броя на туристите, които го посещават и в момента е номер 1 по показатели. 

Зам. кметът Пламен Панов допълни , че съхранявенато на културно- историческото наследство е преоритет на общината от вече 10 години. Той съобщи, че утре проектантите на форумите "юг" и "изток" имат среща с арх.- Петър Петров в НИНКН за координиране на проектите. Ако има още препоръки, първо ще бъдат изпълнени, ако ли пък не , те ще бъде внесени за съгласуване. "С разкриването на форум "Север" се оформя един чудесен пешеходен маршрут от Форум "Запад" до новооткрития форум.

Влизайки във форума, посетителите могат да разгледат Одеона и да продължат през подлеза към Епископската базилика. Най- емоционално бе откриването за археолога - проучвател Мая Мартинова - Кютова. "Започнах тук през 1986 г. Цели 20 години с прекъсвания заради липса на средства , съм посветила на проучвания на тази обект. Щастлива съм, получи се чудесно". 

Проектантът - архитект Румяна Пройкова пък определи Фолум "Север" като още едно прибавено зърно в огърлицата на древния Филипопол. Кметът на район "Централен" Георги Стаменов обяви, че Общинска полиция и Общинска охрана ще пазят обекта. 

"Не вярвам някой да му посегне. Все пак има видеонаблюдение. Ако е необходимо и на други места , ще го доизградим" каза той.