Фолклор, занаяти и прекрасно време очакват публиката на Народен събор Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 12:55, 19.05.2023

Парк „Лаута“ е готов да посрещне хилядите участници и посетители на традиционния „Пловдивски народен събор“, който се открива днес - 19 май, в 19 ч. на сцена №2. Следващите дни до 21 май включително ще бъдат изпъстрени с шарени народни носии, красив български фолклор, занаяти и прекрасно време. Кметът на район „Тракия“ и съорганизатор на фестивала, Костадин Димитров, кани всички жители и гости на Пловдив на фолклорния празник в парк „Лаута“.

„Фестивалът се разраства всяка година. Големината му вече е повече от километър. Изпълнители и занаятчии от цялата страна ще гостуват през тези 3 дни, за да покажат нашите невероятни песни, танци, бит и култура. Очакваме повече от 4 000 участници на големите сцени - много детски градини и училища са заявили участие, ще има уроци по танци, детска битова работилница, хоротеки на открито, концерти и още много изненади“, каза кметът на район Тракия  Димитров.

Празничната програма тази година включва и много изненади и изпълнения на любими оркестри, изпълнители и състави - оркестър „Орфей“ с ръководител Георги Янев, Здравко Мандаджиев, ансамбъл „Тракия“, ансамбъл „Дилянка“, „Големите гайди“ и Стефан Янев, гайдарски състав „Орфей“ от гр. Чепеларе, музикално-танцова формация „7/8ми“,  уроците по народни танци и етно кардио с „ПостАрт“, танцова формация „Траийски дар“, а в неделя фестивалът ще завърши с македонските песни на Иван Дяков.

"Дясната лента на бул. „Санкт Петербург“ ще бъде свободна за паркиране. Молим шофьорите за движение с повишено внимание и спазване на ограниченията. Ще бъде извършван постоянен контрол с камери за скорост", напомнят организаторите.

Фестивалът се организира от „Ясмина“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив, като част от Културен календар награда за 2023 година.