Флашмоб за Кървавия четвъртък: Прости ни, Апостоле, че си под ботуша на окупатора!

  • от Парашкева Иванова
  • 21:44, 01.02.2024

Граждани отбелязаха годишнината от "Кървавия четвъртък" с огнен флашмоб пред паметника на Альоша. Тази вечер те се събраха тази вечер на върха на Бунарджика, за да почетат паметта на жертвите на Народния съд. Преди 78 години, на 1 февруари българската нация остава без своите водачи. Всички, чиито думи и дела са имали тежест в обществото, които са водели държавата ни напред, са били погубени, изпратени в лагери или заточени. Сред избитите са един от най- добрите хирурзи в света за времето си Александър Станишев, спасителят на Балчик Георги Радков, българският генерал Рашко Атанасов, участвал във всички освободителни войни и още много други, които са се борили за издигането на България на бойното поле, в полето на науката и къде ли още не. 

Мястото, на което споменът за тях бе върнат, не бе избрано случайно. Присъдите, издадени от Народния съд, са с "благословията" на Москва, а телеграмата, изпратена на тогавашният държавен ръководител Георги Димитров е "Никой да не бъде помилван". 

Шествието потегли от паметника на Левски в подножието на Бунарджика, където бе опънат голям транспарант с текст "Прости ни, Апостоле, че си под ботуша на окупатора!"

Горе на върха , срещу паметника на съветската армия бе издигнат втори транспарант, на който пишеше "Вашият Христос, погуби нашите освободители!", припомняйки елемент от скорошните дебати, в който пловдивчанка сравни паметника на Альоша с Христос. 

"Днес няма да говорим дали трябва да го има или да го няма Альоша, а ще припомним какво се е случило на днешния ден през 1945 година, когато цветът на българската интелигенция - български държавници, лекари, генерали и журналисти са осъдени побързата процедура , без право на обжалване от незаконен съд и са избити като кучета. И до ден днешен не знаем къде са тленните им останки и не можем да запалим свещ в тяхна памет. Всичко това се случи , защото тези които убиваха и се караха кой да вземе чизмитена убитя принц Кирил, нямаше да го направят ако шпагина на окупационната армия не ги пазеше. Днес, когато  почитаме жертвите на народния съд, трябва да си дадем сметка правилно ли 45 години и отгоре почитаме тези, които осакатиха интелигенцията и нашата нация" , заяви в речта си Станислав Станев, който е един от организаторите на събитието. Според него съдбата на Альоша трябва да бъде решена от пловдивчани. "Това, което ние можем да направим е да кажем истината, за да може всеки човек съобразно собствената си ценностна система и родолюбие да прецени кое е правилно" завърши адвокатът, а присъстващите се поклониха пред паметта на мъчениците.

Факли "запалиха" символично монумента в знак на протест, а отпред бе разпънат транспарант с призив "За един по-красив град. Да освободим Альоша от наряд!". 

Пред паметника бе поставена и информационна табела с текст:"Този паметник е посветен на тези, които окупираха България, избиха и репресираха нейната интелигенция и я превърнаха от модерна европейска държава в изостанала съветска губерния!"

След приключване на честването, районът бе старателно почистен. За разлика от официалните чествания, всички участници се бяха качили пеша до паметника. В района имаше и засилено полицейско присъствие, но участниците във флашмоба не дадоха никакъв повод за намеса, а в края на събитието благодариха на служителите на реда.