Фирмата, съборила къща на арх. Шнитер, получи строително разрешение за възстановяването ѝ

  • от Парашкева Иванова
  • 14:42, 07.04.2022

Три години, след като една от къщите, проектирани от арх. Шнитер, бе вандалски унищожена, собствениците на терена получиха строително разрешение, което им дава право да построят нова сграда, но ги задължава да възстановят визията на архитектурния паметник. Разрешението за жилищна сграда с апартаменти,  е издадено от община Пловдив, след като проектът е одобрен от Националния институт по паметници на културата. Изкопните работи ще се наблюдават от археолози и в случай, че се появи археология ще бъде извършено проучване. След това ще започнат и строителните дейности. Проектант на бъдещата сграда е арх. Румяна Пройкова, която бе автор и на предишния проект, който бе за "ремонт и реконструкция".  

Сградата ще запази старите си обеми, а проектът предвижда нова постройка в задната част на парцела. 

Припомняме ви,  че на 5  юни 2019 г. фасадните стени на сградата, проектирана от бележития архитект Йосиф Шнитер,  бяха съборени под предлог, че били компрометирани. 

Логично избухна скандал, тъй като паметникът, който е на броени метри от общината,  бе унищожен безвъзвратно и то при наличието на изготвен от арх. Румяна Пройкова проект. От район "Централен" спряха разрешителното за строеж на инвеститора, а прокуратурата образува проверки.

Образувано бе досъдебното производство и Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Вероника Иванова, затова че е съборила паметник на културата. 

Иванова е пълномощник на "Неокор Билдинг", с основен предмет на дейност строителство и покупко-продажба на недвижими имоти. През октомври 2017 г. дружеството закупува имота на ул. „Гладстон“ №12, който включва необитаема сграда, състояща се от три фасадни стени. Носещата конструкция на постройката е монолитна и се намира в задоволително състояние. Няма опасност да се самосрути. 

Сградата има статут на недвижима културна ценност, по смисъла на чл. 47, т.3 от Закона за културното наследство и представлява архитектурно-строителен паметник на културата. Построена е през 1910 г. за жилище на семейството на емблематичния пловдивски предприемач Куцоглу.

След като къщата бе унищожена, тогавашният зам.-министър на културата Амелия Гешева заяви, че причината да заубием поредния архитектурен шедьовър е неграмотността на собствениците. 

"Неведнъж съм казвала, че един от големите проблеми е неграмотността, некоректността и неуважението на самите собственици към културното наследство.Това е политика, по която трябва да се работи, защото явно много от собствениците не съзнават ценността на сградите, които притежават”, каза зам.-министър Гешева. 

Днес, три години по-късно, ровът е като отворена рана в центъра на града, а Вероника Иванова има условна присъда. Тя бе наказана  на 6 месеца лишаване от свобода, отложени с 3 години изпитателен срок и 2000 лева глоба. Наказание - нищожно на фона на вандалския акт, причинен от дружеството, което управлява.  

След скандала, Иванова и "Неокор" неколкократно внасяха стария проект в район "Централен", за да получат строително разрешение. От кметството обаче бяха категорични, че е необходим нов проект за възстановяване на сградата в автентичния ѝ вид. 

Възможно ли е красивата къща да възкръсне за нов живот, или ще видим поредната бутафорна кооперация? 

Реставрираната къща в съседство показва, че когато има желание,  се намира и начин. Когато желание няма - причина винаги ще се намери. Наводение, пожар, ковид, а защо не и война.