Фирмата, опитала да спре строежа на Колежа, блокира и поръчката за ул. „Даме Груев”

  • от Благовест Андонов
  • 13:25, 15.11.2020

Фирмата „Парсек груп”, която нашумя покрай жалбата й в КЗК за строителството на ст. „Христо Ботев”, е обжалвала още един важен проект на Община Пловдив. Софийската фирма е пуснала жалба в КЗК срещу  реконструкцията на ул. „Даме Груев”.

Тя е участвала в процедурата за над 6 млн. лева, като е бил отстранена на финала й. Поръчката бе взета от компанията „Пътинженеринг”, която предложи  6,157 млн. лева за реновацията. Офертата на „Парсек груп” е била 6,163 млн. лева, но тя е бил отстранена, тъй като не е дала обосновка за начина на образуване на цените за изготвяне на работен проект и упражняване на авторски надзор, пише TrafficNews.bg.

Фирмата на Бончо Бончев е една от най-дейните в пловдивските обществени поръчки. Почти няма обект, на който компанията да не се явява, но рядко печели големи поръчки. До този момент един от обектите й в Пловдив – ремонтът на ДГ „Перуника” се бави изключително много, като на няколко пъти имаше проблем с него. Освен това фирмата е спечелила поръчката за новите пристройки към ДГ „Зорница” в район „Южен”.

Жалбата на фирмата за „Даме Груев”  може да забави с няколко месеца старта на ремонта.

Поръчката е на инженеринг, като трябва да се преработи сегашния технически проект, който е за реконструкция в сегашния й габарит. Това означава, че до края на годината трябва да бъде готов проекта за първия етап, а догодина да се стартират дейностите.

Поръчката е разделена на три дейности -  Разработване на инвестиционен проект във фаза, Изпълнение на СМР по реализиране на строителството на ул. „Даме Груев“ и  Упражняване на авторски надзаор по време на изпълнение на СМР на отделните етапи до завършване на целия обект и въвеждането му в експлоатация .

Предвижда се изпълнението на строителството да става на етапи, както следва:

- от бул.“Македония“ до ул.“Охрид“

- от ул.“ Охрид“ до ул.“Тодор Александров“

- ул.“Тодор Александров“ до транспортен възел „Родопи“

 В отделна процедура ще се изгради и парк в западната част на улицата. Заради разширението ще бъдат отрязани редица дървета, поради това ще се компенсира със зелена зона покрай Кожния диспансер и киното.