Фирма от Петрич поема ремонта и реконструкцията на Концертна зала в Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 13:19, 08.11.2023

"Заечки" ЕООД е избрана да извърши основния ремонт и реконструкция на Концертна зала в Пловдив, става ясно от решение, подписано от министъра на културата Кръстю Кръстев. Фирмата, която е със седалище в Петрич, е класирана на първо място, след като другият участник - "ГБС-Пловдив" АД, е отстранена заради цена, надвижаваща прогнозната стойност с близо 7 млн. лв.

След избора на изпълнител влиза в сила 10-дневен срок, в който решението на комисията може да бъде обжалвано в Комисията за защита на конкуренцията.

Надеждата на всички е, че  това е оптимистичният финал на дългата сага с ремонта и реконструкцията на залата. Сагата започна преди осем години, когато бе затворена, защото е опасна за артисти и публика. През 2016 г. арх. Савов изготви техническото задание за залата. През 2019 г. бе избран изпълнителят, който да направи техническия проект - архитектурното студио на арх. Бойко Кадинов. Проектът му бе съгласуван през 2020 г. След дълго мълчание в крайна сметка през 2022 г. бе обявено, че в плановете на Министерство на културата е заложено провеждането на обществена поръчка. С последващо писмо от 13 юли е информирана директорката на Държавна опера-Пловдив доц. Нина Найденова, че са одобрени средства за капиталови разходи в размер от 11 008 014,22 лв. с ДДС и процедурата трябва да бъде стартирана от културния институт.

Желанието на ръководството на ДО-Пловдив е процедурите да бъдат възложени от Министерство на културата, поради липса на юридически екип в състава на държавния културен институт. В крайна сметка министърът на културата е възложил обществената поръчка в качеството си на разпоредител с бюджет от по-висока степен. Тя бе обявена на 23 септември и в последствие заради констатирани грешки бе спряна на 26 октомври. После бе обявена отново на 11 януари 2023 г.

Оказа се, че явилите се фирми не отговарят на изискванията, заложени в изискванията и тя отново бе прекратена.

Архитектурният проект за ремонта и реконструкцията е на на арх. Бойко Кадинов. Според него се предвижда подиумът на Концертна зала да бъде конструиран от 4 платформи. Едната е с размер 14600х3100 и три - 14600х2000. В момента сцената е на една платформа, която се движи в бетонна конструкция.  Разполагането на четири платформи ще наложи нова схема на сценичната механизация, защото всяка от платформите ще бъде самостоятелна. Това ще позволи различни варианти за използване на пространството – например основна зала и сцена с един равен под, както и сценични платформи, разполагащи амфитеатрално в различни конфигурации.