Филми за мода и доброта във войната в следващите дни на Синелибри в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 13:23, 23.10.2023

Истории от Втората световна война, от света на модата и от света на комиксите оживяват на големия екран в следващите дни на пловдивското издание на Синелибри в LUCKY Дом на киното. В понеделник от 18:30 предстои „Капитанът“. Той разказва действителната история на Салваторе Тодаро, който спасява живота на моряци от вражески кораб, оцелели след потъването му, застрашавайки безопасността на собствената си подводница и нейния екипаж. Филмът е мощен призив за издигане на ценностите на етиката и човешката солидарност над бруталната логика на военния протокол.

 Във вторник от 18:30 предстои „Високо и ниско: Джон Галиано“. Създаден като документално разследване, филмът отразява подхода към работата на ексцентричния моден дизайнер Джон Галиано, очертава някои особености на характера му и дава представа за подбудите, които стоят зад изричането на антисемитски обиди. Чрез интервюта на близките приятели и семейния му кръг, на някои от най-влиятелните знаменитости от света на модата и киното, както и на самия Галиано, Кевин Макдоналд обрисува човека зад модния гений и неговото пътуване към изкуплението.

 Любителите на комиксите пък могат да се срещат с необичаен италиански герой в „Диаболик: Гинко в атака!“. Филмът е в сряда от 18:30 и се развива в измисления град Клервил в края на 60-те години. Безмилостният крадец Диаболик и неговата съучастничка Ева Кант се забъркват в ново приключение срещу инспектор Гинко, който е по-борбен и решителен от всякога. Диаболик извършва дръзка кражба – първо на диамант от охраняван трезор, а след това и на бижута, което обаче се оказва капан... 

Фестивалът ще продължи до 29 октомври с ежедневни прожекции. Билетите са на цена 11 лева и 9 лева за учащи и пенсионери. Цялата програма е налична на сайта kinolucky.com, откъдето могат да се правят резервации и онлайн покупки на билети. Касата на киното е отворена всеки ден от 16 до 21 часа, а в почивните дни – от 11 до 21 часа.