Fest Team: Hills of Rock 2023 в Пловдив виси на косъм

  • от PlovdivTime
  • 15:25, 20.01.2023

Съдбата на фестивала Hills of Rock виси на косъм и съществува реален риск Пловдив да остане без най-вълнуващото събитие за българските фенове на музиката, съобщиха организаторите на Fest Team. Те посочват, че причината е: „нерешителност, забавяне от страна на общината и административни пречки са сред спънките, които срещат организаторите на рок събитието на България Hills of Rock за 2023. 

След като миналата година и след двугодишно прекъсване заради епидемиятаот Covid-19,една от емблемите на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“, рок фестивалът Hills of Rock се завърна ударно на Гребната база, съдбата му отново е неясна. 

Едно от най-дългоочакваните музикални събития на България, чиято подготовка започна още в последния ден на миналогодишния фестивал, все още не може да получикатегорични параметри за провеждането си през 2023. Събития от такъв мащаб се планират с месеци подготовка, а общинската администрация в Пловдив все още не е в състояние да покаже категорично желание и воля Hills of Rock да продължи да се случва на територията на града на тепетата въпреки недвусмисленото позитивно влияние на фестивала върху местния бизнес. Затова от Fest Team - промоутърската компания,предпочитан партньор на гигантите Live Nation за България, обмислят релокация на фестивала. Заради устойчивия успех на марката “Hills of Rock” миналата година, например, фестивалът имаше и софийско издание Hills of Rock Sofia Edition с Five Finger Death Punch, Placebo и др.

Публиката, посетила всички издания на най-големия музикален фестивал у нас през годините,  надхвърля внушителната цифра 100 000 човека. По данни от 2022, приходите в община Пловдив от настаняване и туризъм в дните на фестивала достигат 8 милиона лева.

Размахът на фестивалните проекти на Fest Team и техният директен принос към икономическото развитие на съответния регион са очевидни и въздействат благоприятно на локално ниво в градовете, в които забавленията вървят ръка за ръка с местния бизнес. 2500 човека са ангажираните в подготовката на фестивала, като 1000 от тях  – на терен. Хилядите рок фенове посетители на града осигуряват внушителен приход в бюджета му със 100 % заетост на местата за настаняване,а бизнеси като бензиностанции, магазини, ресторанти, барове, хотели, градски транспорт, таксиметрови услуги и други са сред многото обекти, при които се наблюдавазначимо увеличение на потреблението, когато наблизо се провежда музикален фестивал.