Фаворитът на ГЕРБ за кмет на Пловдив е ясен, но кой друг може да бъде посочен от Борисов?

  • от PlovdivTime
  • 10:45, 07.11.2022

Здравко Димитров вероятно няма да се бори за нов мандат за кмет, поне не и номиниран като кандидат на ГЕРБ.  Днес Бойко Борисов посети Пловдив, за да види работата по двата стадиона, които започнаха в неговия мандат, но и да каже, че ГЕРБ ще имат нова посока.

„Аз мисля, че ще имаме нов кандидат за кмет. Зико направи много добри неща, но умората и износването при политиците в факт. Кмет ще намерим, знаем на кого колко може да се разчита“, заяви Борисов. Изказването му съвсем не бе случайно, както и мястото, на което го каза.  Това се случва след поредицата от противопоставяния между групата на ГЕРБ в Общинския съвет и Зико с неговата администрация.  С това си изказване Борисов се опита да потуши напрежението в местната организация, казвайки, че партията ще поеме нов път с „високо темпо”, а в същото време напомни, че никой не може да е сигурен на поста си.

Самият Димитров не бе на Колежа днес. Отсъствието му започна да се тълкува, че той е разбрал за решението на Борисов и бойкотирал посещението,  но кметът е на планирано посещение в Истанбул.

Лидерът на ГЕРБ посочи и своя фаворит за поста, уточнявайки,  че е твърде рано да се говори за кандидат-кмет за изборите догодина.

„Коцето ми харесва много, и най-вече на жителите на Тракия“, каза Борисов, а по време на посещението си няколко пъти извика районния кмет, за да разговарят.  

Костадин Димитров безспорно е едно най-разпознаваемите лица на ГЕРБ в Пловдив, който вече над 11 години е кмет „Тракия”.  Веднъж назначен от Общински съвет, а след промените в Изборния кодекс, спечели два пъти вота.  През 2015 година той бе избран за районен кмет с едва 93 гласа разлика с кандидата на Патриотичен фронт Костадин Гаров.  Това явно амбицира Димитров, който през 2019 година бе избра на първи тур с близо 60%, а вторият в подреждането Апостол Шопов изкара едва 9,5%  

През годините кметът на „Тракия” не се забърка в нито един голям скандал, а акцентът в работата му бе – разширяване на зелените зони и тяхното облагородяване, както и внимание към детайлите в проблемите на тракийци пред блока, в микрорайона, в квартала.

Следващата година обаче Костадин Димитров ще бъде следен под лупа. Ако досега неговите изказвания и действия не са били обект на голямо обществено внимание, то вече няма да е така. Посочването от Борисов за вероятния нов кмет на Пловдив ще покаже и дали той ще може да се справи с напрежението, тъй като неминуемо такова ще има.

Кой може да измести кмета на „Тракия”?

Една  година е много време в политиката, а събитията от последните две лета го доказаха. В този смисъл няма нищо сигурно, а в ГЕРБ нерядко всяко решение е предпоследно.  За номинацията на Борисов в Пловдив ще се борят още редица кандидати. Сред районните кметове Георги Стаменов се откроява като конкурент на Костадин Димитров. Кметът на „Централен” е сред най-дейните райкметове, като неведнъж е изказвал мнението си за конкретни политики за управлението на Голяма община. Той също има своята популярност не само сред хората, но в организацията на ГЕРБ.

Ако Борисов и Изпълнителната комисия този път ще посочат твърд партиен кандидат, то логичното е изборът да е между кметовете на „Тракия” и „Централен”. 

„Външни” на местната структура също не бива да се отписват. Такива са Дани Каназирева и Радомир Чолаков, които и днес бяха неотлъчно до лидера на ГЕРБ на обиколката му в Пловдив.

Каназирева остана извън 48-ото Народно събрание, като заяви, че причината е концентрацията й върху местните проблеми и избори догодина. Тя вече даде една пресконференция от името на „Съюз за Пловдив”, чиято организация тя учреди.  Бившият областен управител не се е отказал от идеята да бъде кандидата на ГЕРБ през 2023 година. Към момента шансовете й не са особено големи, но тя не бива да бъде отписвана до последно.

Юристът Радомир Чолаков се превърна в едно от остриетата на ГЕРБ в нетрайните парламенти за последната година и половина.  Той бе и сред инициативния комитет, който издигна проф. Анастас Герджиков за президент.  Макар към момента мястото на Чолаков да изглежда в Народното събрание,  а не е изключено да се появи и в изпълнителната власт, ситуацията догодина може да е много различна. В този смисъл със сигурност една от опциите е юристът да бъде посочен от Борисов за кандидат-кмет на Пловдив.

Както стана дума всяко решение в ГЕРБ е предпоследно, като не е изключено накрая все пак Здравко Димитров да бъде издигнат от партията. Този сценарий е слабо вероятен, но не изключен, ако се развият силни центробежни сили в партията и на национално, и на местно ниво. Нещо повече, преди по-малко от месец Зико бе попитан дали спирането на пробива под Водната палата, няма да му донесе още един мандат, а той отговори:

„Защо ме ограничавате със само още един мандат?”, каза градоначалникът уж на шега. Той вече се е явявал веднъж на избори като независим кандидат, преди да бъде избран от ГЕРБ, като не е изключено това да се случи отново.

Посещението на Борисов на Колежа и коментарите му за Водната палата, вероятно имаха за цел да потушат напрежението около тези два проекта. Изказването на лидера на ГЕРБ за новия кандидат-кмет обаче ще породи вътрешни битки на няколко фронта за стола на Зико.