Еврейските гозби свършиха за минути

  • от PlovdivTime
  • 16:40, 16.05.2017

Стотици пловдивчани атакуваха караваната със сефарадски храни вчера в ранния следобед. Вкусотиите свършиха още преди официалното начало на Вечерта на еврейската кухня в рамките на първия Панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела”.

Гастрономите се насладиха на типични ястия като „бурмуликос” (пържени мекици, направени от традиционния безквасен хляб – “маца”), “алмодроти” (огретен от тиквички), известният “пастел кон карне” (баница с месо и патладжан), “боикос” и др. Разграбени бяха и еврейските сладки “Ушите на Аман”, които се приготвят на празника Пурим.

Докато гостите на фестивала похапваха на площад цар Калоян в стария еврейски квартал Орта Мезар, звучеше автентична сефарадска музика. Мелодиите са се запазили от векове и отразяват радостите и скърбите на сефарадските евреи в дългия и тежък живот на изгнание и търсене на пристан. Представителите на еврейската общност в Пловдив сa потомци на евреите, прокудени от Испания през 1492 г.

Тогава прадедите на днешните жители на града са взели със себе си най-ценните съкровища на народа си, които никой не е могъл да им отнеме – езикът, литературата, философията, науката и огромната неписана книга на традициите в храненето и готвенето, която се предава от поколение на поколение.

Испано-еврейската кухня е изключително разнообразна. Ястията не са тежки, нито тлъсти, и за разлика от останалите кухни – не изобилстват от подправки. В приготвянето им през вековете до днес се прилагат хигиенните съвети на Библията – кашрута. Това е еврейският диетичен закон, който пловдивските евреи пазят в сърцата си.

С Вечерта на еврейската кухня приключи пътуващия кулинарен празник. „Етно кухня на колела” събра на една маса ястията на арменци, евреи, турци, руснаци и италианци. Днес  на Гала-вечерята всяка общност ще приготви по две свои гозби, ще бъде обявен и избраният от публиката най-добър готвач.