Еврейската общност посреща Ханука - празника на светлината

  • от PlovdivTime
  • 16:58, 18.12.2022

Еврейската общност посреща тази вечер един от най-големите юдейски празници -Ханука. Още древният римски историк Йосиф Флавий нарича Ханука - ХагУрим - т.е. "Празник на светлината". Думата "ханука" на иврит означава "изчистване", обновяване.  Отбелязва се на 25-ия ден от месеца Кислев и започва да се празнува след залез слънце. Тържественият ден се свързва с историческа датa, когато Храмът в Йерусалим е бил осветен за втори път през 3597 г. по еврейския календар, т.е. през 168 г. пр.Хр. За евреите истинският смисъл на празника е победата на макавеите над най-силната тогава армия, завладяла целия Изток – тази на селевкидите –  династия, наследила земите на бившето Персийско царство, завладени от Александър Макендонски.

От 2016 г. в Пловдив, по идея на председателя на еврейската организация "Шалом" и един от основателите на Фондация „Заедно“  Светлозар Калев,на Ханука се канят от уважение представители на различни  вероизповедания и етнически общности. Всички палят по една свещ в ханукията, заедно с еврейските си приятели, в знак на мирно съжителство и надежда за по-добри бъднини. Церемонията тази вечер ще е от 18 часа в синагогата „Цион“ и с нея се поставя началото на осемдневния Празник на светлината. Той е сред най-значимите религиозни събития в еврейския календар и един от най-очакваните семейни празници, подобно на Коледа при християните. Както Коледа е любим празник на децата от християнската общност, така Ханука е най-любимият празник на децата от еврейската общност, защото те получават подаръци всеки ден, в продължение на 8 дни - дните, в които се палят и осемте свещи в  "ханукията" - ритуалният празничен свещник.

За празничната трапеза най-често се приготвят известните картофени палачинки „латкес“ и поничките с пълнеж от сладко „суфганиот“. Традиционният поздрав е „Хаг Ханука Самеах!” – „Весел празник!“