Евгений Тодоров: Един град е толкова голям, колкото големи са почетните му граждани

  • от Мария Луцова
  • 14:05, 06.09.2022

„Един град е толкова голям, колкото големи са почетните му граждани”.  Тази перифраза на думите на Антоан дьо Сент-Екзюпери журналистът Евгений Тодоров написа в специалната книга по време на церемонията в зала „Съединение” на Историческия музей, на която му бе връчена грамота и лента за Почетен гражданин на Пловдив. По време на събитието за Почетен гражданин на Пловдив посмъртно бе обявена и Нери Терзиева.

„Когато се готвех за днешното събитие, погледнах кои са получавали тази титла. Сред тях има великани, пред които се чувствам като джудже, но има и такива, които са минали случайно оттук, през задната врата. Ние с Нери цял живот сме творили за Пловдив. Първият ѝ филм бе трисериен и се казваше „Когато Пловдив беше столица”. Аз пък посветих една година от живота си на Съединението. Може би затова и церемонията е тук - в Историческия музей. Навремето предизвика сериозен интерес. Тя цял живот бе свързана с града, независимо, че работеше в София. В телевизията звъняха и казваха: „Търсим Нери от Пловдив”. Когато ѝ смениха името,  един колега звънеше и казваше: „Търся Нели от Провдив”. Благодаря ви, че в грамотата сте ѝ върнали старото име Нериман.  Моят принос за града, макар че имам още какво да дам, може да се премери в множеството букви и часовете ленти, посветени Пловдив”,  каза Тодоров.

На събитието присъстваха представители на местната власт, както и много общински съветници, които единодушно гласуваха предложението за Почетен гражданин за Евгений Тодоров и Нери Терзиева.  То дойде от бившия областен управител Йордан Иванов, който също присъстваше на церемонията.