Етнографският музей пусна албума „Пловдивъ през фотообектива на Крум Савов“

  • от PlovdivTime
  • 16:38, 15.12.2020

Регионален етнографски музей – Пловдив пусна най-новото си издание „Пловдивъ през фотообектива на Крум Савов“. Албумът съдържа над 150 снимки от фотографа Крум Савов, представящи Пловдив през първите десетилетия на XX в.

Вътре са поместени информация за града, за фотографа и описание на всяка снимка. Чрез него обикаляте Пловдив с албума в ръка и  откривате местоположението на някои от фотографираните преди 100 години места.

Включени са красивата архитектура, обществени сгради, религиозни храмове, къщи, архитектурни елементи от епохата на Възраждането и пр.

Какво е останало днес от културно-историческото ни наследство? Къщите – има ли ги, няма ли ги? Откривате отговорите на тези въпроси, какро и една от най-големите сбирки на резбовани тавани, част от които можете да зърнете в пловдивските възрожденски къщи. Разглеждайки фотоалбума, ще се запознаете отблизо с ежедневието на пловдивчани – жуженето на занаятчийските чаршии, хората, търговците, последствията от Чирпанското земетресение през 1928 г. 

Проектът е факт, благодарение на специалистите от Регионален етнографски музей – Пловдив,  както и на колегите от Държавен архив – Смолян и Исторически музей – Асеновград за подкрепата и съдействието и на рекламна агенция „Богара“ за дизайна и доброто оформление.