Екземпляр на една от най-големите пеперуди в света се излюпи в Природонаучен музей - Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 18:11, 19.05.2023

Пловдивчани и гостите на града ще имат рядката възможност в продължение на няколко дни да се докоснат до великолепието на една от най-големите пеперуди в света - "Атлас".

След като се излюпят, пеперудите от този вид не се хранят. Те нямат хоботче и живеят, докато им стигнат "резервите", натрупани в гъсеничния период. Затова техният живот е много кратък - едва 2-3 дни.

Тази пеперуда е известна от дълбока древност и винаги е събуждала любопитството на хората с красивата си окраска и с внушителните си размери. Красивата пеперуда "Атлас" живее в Индия, Индонезия, Малайзия и Китай. Пеперудите от този вид се срещат и в Нова Гвинея.

"Атлас" е пеперуда с уникални умения за самоотбрана  - горната част на крилете ѝ прилича на глава на змия. За да е още по-голяма приликата, когато се чувства несигурна, тя пада на земята, за да заприлича още повече на опасна змия. Заповядайте този уикенд в Регионален природонаучен музей Пловдив, за да се насладите на красотата на една от най-красивите пеперуди в света!