Експертите от ЕСУТ обсъждат проекта за опера зад Партийния дом на извънредно заседание

  • от PlovdivTime
  • 12:58, 02.03.2023

Експертният съвет по устройство на територията в Пловдив ще разгледа на извънредно заседание на 9 март проекта на Фондация „Дом за Пловдивската опера” за изграждане на оперен театър в пространството зад гърба на бившия Партиен дом. Обсъждането е резултат от работна среща, инициирана от областния управител Ангел Стоев, който събра на една маса представителите на фондацията инж. Любозар Фратев, доц. д-р инж. Никола Добрев, д-р Мариана Чолакова, арх. Илко Николов и Данаил Георгиев и на общината в лицето на кмета Здравко Димитров, неговия заместник Пламен Панов и главния архитект на града Димитър Ахрянов.

По време на разговорите беше взето решение проектът на Фондацията да бъде разгледан отново от ЕСУТ на извънредно заседание на 9 март. Предложението е да се даде възможност на автора - арх. Николов,  да защити проекта, който предвижда да бъде изграден дом на Операта в центъра като се използва пространството зад гърба на бившия Партийния дом като бъдещата сграда ще създаде естествена връзка с Концертна зала. „Важно е да се подчертае, че проектът бе представен публично през лятото на 2022 г. и той не предвижда бутане на сградата на централния площад“, коментира още Ангел Стоев.

„Бих искал да отбележа, че държавата подкрепя изцяло намирането на дом за Операта, но очаква от общината ясна позиция относно проекта на фондацията и окончателния избор на място. „Знаете, че дискусията тече повече от 7 години и са предлагани различни варианти, но до момента не се е стигнало до обща позиция между гражданската инициатива и общината“, коментира по време на срещата областният управител Ангел Стоев. Той припомни, че са се обсъждали като подходящи места – терени в Международния панаир, до зала „Колодрум“, на мястото на щаба на БА зад паметника на „Съединението на България 1885 г.“, но до този момент няма общо становище между отделните субекти.

„Като кмет не съм спирал да работя по проблема и да търся консенсусни решения. За нас е важно в рамките на този мандат въпросът да бъде решен“, заяви от своя страна кметът Здравко Димитров. По думите му обаче е важно да има и подкрепата на Общинския съвет, чието решение за събаряне на Партийния дом все още не е отменено и до голяма степен блокира процеса.

„Днес даваме сериозен тласък и трябва да вървим напред. Само след седмица ще е ясно дали ЕСУТ приема проекта на арх. Николов или не, ако не приема, ще имаме нова среща, на която да продължим да търсим варианти, но в ускорено темпо“, бе категоричен областният управител.

Припомняме, че проектът за Опера зад Партийния дом бе представен пред широката общественост по време на срещата на фондацията с обществеността  в присъствието на тогавашния зам.-министър на културата Весела Кондакова. Това се случи през ѝни 2022 г.

ПРОЕКТЪТ:

Проектът е на арх. Илко Николов, член на управителния съвет на фондацията.

„Трябва да бъдат съборени само части от ресторанта. От площ 5600 кв. метра площ имаме възможност да застроим 2620 кв.м  и остават 500-600 за озеленяване", разказа арх. Николов. В основната зала ще има 628 места, ще има и два балкона, с които общата бройка на седящите места е около 1000. Ще има и паркоместа, достъп до сградата с рампи за декори и техника. Ще има общо входно фоайе с Концертна зала с площ от 650 кв. метра, което ще създаде простор. Така ще има две зали – Концертна и за Опера, които ще функционират там.

 

Kоментари

коментар
ЦЕНЗУРИРАТ!
18:35, 04.03.2023
Отговор

НЕ ПУБЛИКУВАТ СЕРИОЗНИ МОТИВИРАНИ СТАНОВИЩА АКО НЕ ИМ СА ПОЛИТ-КОРЕКТНИ. СРАМОТА! ЗАТОВА ТОЯ САЙТ Е САМО ПРОСТА ...МОРГА!

коментар
Опера фен
19:53, 02.03.2023
Отговор

Мокрите сънища на арх. Николов. Смях през сълзи...