Експерти от Сорбоната и институт “Пиер дьо Кубертен“ идват за дискусия в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:36, 27.10.2023

Френските специалисти по психология и съвременна философия на спорта Жил Льокок (Директор на Институт „Пиер дьо Кубертен, Париж) и Бернар Андрийо (Университет „Рене Декарт“, Париж – Сорбона) ще се включат в дискусия „Спортът като философия за живота” на 28 октомври от 11 до 13 ч. в Конферентната зала на библиотека „Иван Вазов”.

Гостите ще дебатират с д-р Евелина Варджийска (Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“). Модератор е д-р Боряна Ангелова-Игова, НСА „Васил Левски“, съставител на антология „Съвременни френски философи за спорта“. Ще участва и преводачката на книгата Мария Стоева.

Събитието дава уникалната възможност да се срещнете на живо с учени философи, които ще проследят българската следа във френската философия в лицето на Юлия Кръстева и Цветан Тодоров и в тази сложна философска материя ще открият спорта като житейска философия.

В Пловдив срещата се организира съвместно с издателство „Жанет 45“, Народна библиотека „Иван Вазов“, Философско-исторически факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и „Клуб за ентусиазъм и професионализъм, диалогично пространство за учители по философия, гражданско образование“.

Събитието е с вход свободен, осигурен е превод на френски и на български език.

Част е от есенната програма на литературния фестивал „Пловдив чете” и Календара на културните събития на Община Пловдив и е подкрепено от Министерството на образованието и науката.