Експериментът “Лев Толстой“: Строители си оставиха ръцете в ремонта на улица за 1,7 млн. лева

  • от Благовест Андонов
  • 13:59, 07.04.2022

Строителна фирма буквално си остави ръцете по ул. „Лев Толстой”, която бе ремонтирана по програмата „Региони в растеж”. Извършените дейности, които на хартия са на финала, имат, меко казано, доста забележки.

Проверка на TrafficNews на място показа, че цялата пешеходна зона е с явно незадоволително качество. Всички плочки по улицата са сложени, като от фирмата вече са хвърлили и кварцов пясък, който трябва да ги фугира. Видно обаче има огромни разминавания във височината на плочките, като големи зони са вълнообразни. Бордюрите също не са добре направени, а част от шахтите стърчат над пътната настилка, на която е сложена последният слой асфалт.

Така нареченото озеленяване също не изглежда направено, както трябва. По проект трябва да бъдат сложени 180 дървета. Фиданките вече са засадени, като от фирмата поставят и колчетата, които да ги държат. Самата улица обаче няма половина система, а отделно не се вижда местата, на които са хванати, да има хумус, като основата е пясъчна.

Ремонтът на отсечката се прави от фирмата „БКС – Горна Оряховица”, които досега не са извършвали ремонти под тепетата. Фирмата от Северна България работи и по бул. „Санкт Петербург”. Само ремонтът на ул. „Лев Толстой” струва 1,7 млн. лева с ДДС.

Наш репортер се свърза и със зам.-кмета по строителството Пламен Райчев. Той заяви, че ако има забележки по обекта, той няма да бъде приет, докато не се отстранят. 

„Ще има комисия, която ще направи пълно обследване на улицата и ще види качеството на изпълнение. Всички нередности ще бъдат описани и ще се даде предписание на фирмата. Докато те не бъдат отстранени, Общината няма да актува разплащането към строителите”, каза Райчев, който се ангажира също да се включи в проверката, за да се види изпълнението на обекта.