Единадесетокласничка от Пловдив: Ботев отхвърля робството чрез поезията си и чутовната саможертва на връх Околчица

  • от PlovdivTime
  • 14:25, 06.01.2022

Животът на Христо Ботев е един лъч орис, пример за човек, на когото Родината е в дълбините на сърцето. Той е пример със своята храброст и безкрайна сила на духа. Ботев отхвърля робството чрез действията си, чрез поезията си, чрез чутовната саможертва на връх Околчица“. Това бяха само част от емоционалните думи на Марина Узунова, единадесетокласничка от Езикова гимназия Пловдив по време на честването на 174-годишнината от рождението на Христо Ботев в Пловдив.

Пред паметника на националния герой в Цар-Симеоновата градина се събраха представители на местната и държавната власт, военни, граждани.  

Церемонията започна с произнасянето на свещените строфи на „Моята молитва“ на Ботев. Прочете ги актрисата от Драматичен театър-Пловдив Мария Генчева. Поздрав пред бойният строй бригадният генерал-майор Явор Матеев. Той поздрави и учениците от Професионалната гимназия по дървообработване, която носи името на революционера.

После последва ритуалът с полагане на венци. По традиция сред гражданите, дошли да почетат годишнината, бяха и представители на ФК „Ботев-Пловдив“.